Očkování, test či protilátky. Evropská komise navrhla covidové pasy umožňující cestovat

Ursula von der Leyenová, předsedkyně EK

Ursula von der Leyenová, předsedkyně EK Zdroj: ČTK

Usnadnit lidem v Evropské unii cestování a pomoci strádajícímu turistickému ruchu má jednotný „covidový pas“, jehož parametry navrhla Evropská komise. Jednodušší cesty přes hranice, které komplikuje pandemie, by s ním měli od léta mít lidé očkovaní, s negativním testem či protilátkami proti COVID-19. V příštích měsících se ovšem na přesné podobě pasů budou muset shodnout členské státy, které se dosud nesjednotily například na vzájemném uznávání testů.

Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test, a přítomnost protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné.

„Naším hlavním cílem bylo připravit uživatelsky jednoduchý, nediskriminační a bezpečný nástroj, který plně zajistí ochranu dat,“ uvedla místopředsedkyně EK Věra Jourová.

V Evropě by se covidové pasy mohly začít používat zhruba od konce května či od června, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jde podle něj o dočasné řešení. Jakmile Světová zdravotnická organizace (WHO) konstatuje, že koronavirová pandemie skončila, je cílem se vrátit k běžným podmínkám cestování, uvedl.

Unijní exekutiva zdůraznila, že certifikát nebude diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí nechat očkovat. Zároveň nemá být omezen ani pohyb těch, kteří pas vlastnit nebudou.

Podle šéfa české diplomacie je klíčové, že jednotlivá kritéria by měla mít stejnou váhu. Zároveň se předběžně počítá s digitální i papírovou podobou certifikátů, jež by mohly fungovat na bázi QR kódů. Předpokladem též je, že půjde o jednotný certifikát v angličtině.

Evropská komise podle Petříčka vzala též v potaz požadavek na zajištění ochrany osobních údajů. V rámci covidového pasu se budou evidovat pouze nezbytné informace, jako je jméno, datum narození, případně relevantní informace o splnění podmínek pro cestování. Nástroj je podle něj důležitý nejen kvůli turismu, ale zejména pro obchodní jednání, pracovní cesty či návštěvy příbuzných po Evropě.

Zásadní debata se v komisi vedla o tom, zda umožnit zemím uznávat zatím v EU neautorizované vakcíny, jako je ruský Sputnik V. Na to tlačí zejména Maďarsko, které již začalo ruskou látkou očkovat, ve skladu ji má i Slovensko a o jejím nákupu debatují také politici v Česku. Podle dnešního návrhu budou muset všechny země uznávat pouze očkovací látky schválené v unii, „členské státy se ale budou moci rozhodnout, zda navíc akceptovat i jiné vakcíny“. Petříček by upřednostnil, aby ČR uznávala pouze vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Certifikát má existovat v digitální i papírové podobě. Aby jej lidé mohli začít používat před letní turistickou sezónou, musí jej schválit členské země a Evropský parlament. Přestože má podporu většiny zemí jižní a střední Evropy včetně Česka, očekávají se mezi státy dlouhé diskuse o konkrétních podrobnostech osvědčení. Státy se například více než půl roku neúspěšně dohadují o vzájemném uznávaní testů. Lídři unijních zemí po únorové videokonferenci hovořili o tom, že by se na detailech certifikátu chtěli dohodnout do tří měsíců.

Ministr Petříček věří, že se členské státy na přesné podobě covidových pasů shodnou. Pokud by se tak nestalo, bude chtít Česko individuálně jednat se státy, které certifikáty hodlají zohledňovat. „Z mého hlediska je ideální celounijní platnost, protože jedním z důvodů je, abychom se vrátili k dodržování základních práv občanů Evropské unie, a to je svoboda pohybu v rámci Evropské unie,“ dodal ministr.