Odložme prodloužení sankcí proti Moskvě, požádala Evropskou unii Itálie

Ilustrační foto Moskvy

Ilustrační foto Moskvy Zdroj: Thomas Depenbusch via Flickr (CC-BY 2.0)

Itálie požádala, aby se odložilo rozhodnutí o prodloužení ekonomických sankcí proti Rusku. Unie je přijala loni v reakci na ruskou roli v ukrajinské krizi. Podle mluvčí italské mise u Evropské unie chce Řím věnovat otázce hlubší debatu.

Velvyslanci 28 členských států měli dnes v Bruselu podpořit automatické prodloužení sankcí, které měly sloužit k potrestání Ruska za jeho účast v konfliktu na východě Ukrajiny, a to o další půl rok. Podle unijních diplomatů ale italská strana vyjádřila kvůli tomu své výhrady a žádala, aby se otázce věnovala větší pozornost.

Italský zástupce ale během schůzky požádal o odklad rozhodnutí až do příštího týdne na summit Evropské unie plánovaného na 17. a 18. prosince v Bruselu, sdělilo několik unijních zdrojů. „Někteří chtějí, aby to bylo na příštím zasedání vedoucích představitelů EU. Je to Itálie, která vyvíjí tlak,“ řekl diplomatický zdroj AFP. Podle agentury Reuters ale může být rozhodnutí přijato kdykoli v příštích dnech.

Rozsáhlé sankce

Sankce Evropské unie, které pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl, byly zavedeny v červenci 2014 a jejich platnost vyprší koncem ledna.

EU také sestavila černou listinu ruských a východoukrajinských separatistických činitelů, pro které platí zákaz udělování evropských víz a jejichž finanční aktiva byla zmražena. Brusel rovněž trestá sankcemi politické představitele na Krymu, který Rusko odtrhlo od Ukrajiny a připojilo si ho k svému území v březnu 2014.

Rusko v odvetě zakázalo dovoz mnoha evropských potravin. Otázka sankcí částečně vyvolává napětí mezi zeměmi Evropské unie. Politici některých zemí, jako jsou Itálie a Řecko, ale i Česko, Slovensko nebo Maďarsko, již v minulosti vyjádřily své výhrady.