Odvrátí Cameron brexit? V jednání o „reformě“ EU prý velmi pokročil

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Británie ve vyjednávání s Evropskou unií o určitém uvolnění svazků Londýna s Bruselem dosáhla velkého pokroku, ale ještě nedospěla do svého cíle. Na výročním zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) to řekl britský premiér David Cameron.

Podle jeho názoru je stále možné, že by se dohody mezi oběma stranami mohlo dosáhnout na únorovém summitu EU v Bruselu. A pokud bude nabídka unie dobrá, Londýn ji přijme, ujistil Cameron. Jestliže dohody dosaženo nebude, je prý ochoten čekat. Svým krajanům slíbil referendum o setrvání Británie v EU do konce roku 2017.

Cameron, který v pátek navštíví Českou republiku, v Davosu zopakoval, že chce zajistit budoucnost Británie v „reformované“ EU. Změny se podle jeho představ mají týkat čtyř stěžejních bodů. Jednak chce změnu pravidel týkajících se migrace občanů EU do Británie a změnu výhod, které pro ně z toho vyplývají, jednak zakotvení opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti EU do jejích základů.

Rovněž usiluje o to, aby Británie a další země mimo eurozónu nebyly diskriminovány 19 státy EU, které používají euro jako společnou měnu. A zároveň nechce, aby Británie byla součástí plánů „stále těsnější unie“.

Cameron v Davosu také vyzval finanční a podnikatelské kruhy, které vyzdvihují členství Británie v EU, aby svoje názory tlumočily britské veřejnosti už nyní a nečekaly až na to, až vypukne naplno kampaň před referendem.