Ofenzíva v Idlibu může vyústit v humanitární katastrofu

Bašár Asad by měl zvážit plánovaný útok na Idlib, varoval dnes syrského prezidenta Donald Trump. Město je posledním útočištěm odpůrců syrského režimu. Trump vyzval i Rusko a Írán, aby se útoku neúčastnily. Jak by v případě nevyslyšení jeho apelů USA jednaly, však neuvedl.  

Statisícové ztráty na životech, miliony uprchlíků v pohybu směrem k turecké hranici. Ofenzíva ruských, íránských a syrských vojáků vůči povstaleckému regionu hrozí vyústit v ohromnou humanitární katastrofu. Nabízíme odpovědi na základní otázky týkající se jedné z posledních bitev syrské občanské války.

Syrský režim Bašára Asada ji už fakticky oznámil. Moskva se dnes nechala slyšet, že Idlib je hnízdem teroristů, kteří ohrožují ruské vojenské základny. I další Asadův spojenec, tedy Írán, veřejně potvrdil účast na plánované operaci.

Bitva o Idlib ale vyplývá hlavně z logiky syrské války. Damašský režim, tedy spíše jeho ruští a íránští spojenci, už ostatní enklávy odporu zničili. Mimo vliv pro-asadovských sil se teď – kromě nevelkých i nehostinných regionů kontrolovaných zbytky tzv. Islámského státu – nachází jen sever předválečné Sýrie (Turecko a jeho spojenci ovládají severozápad, Kurdové pak severovýchod země).

Co se budoucnosti severní Sýrie týče, na pátek se chystá setkání prezidentů Íránu, Ruska a Turecka. Zde se zřejmě bude jednat především o dalším tureckém angažmá. A Kurdové? Ti nikdy o naprosté nezávislosti svého regionu na Damašku nehovořili a s Asadovými lidmi průběžně vyjednávají.

Spojené národy odhadují, že v tomto kraji nyní operuje na 10 tisíc ozbrojenců z organizací blízkých islamistické síti al-Káida. V kraji ovšem operují i jiné islamistické milice stejně jako sekulární skupiny odpůrců Bašára Asada a jeho ruských protektorů.

Shromáždily se zde také odhadem dva miliony civilistů (podle některých tu je ještě o pět set tisíc lidí více). Jde jak o místní obyvatele, tak rodinné příslušníky rebelů, kteří sem byli evakuováni z jiných, vládou dobitých míst. Při vyjednávání o míru totiž Damašek na řadě někdejších syrských bojišť souhlasil s odchodem povstalců a jejich příbuzných právě do Idlibu.

Celý článek čtěte na Info.cz >>>