Ohledně změny americké politiky vůči Rusku si žádné iluze neděláme, zní z Moskvy

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky
Ruská armáda
Ruská armáda
Cvičení Slovanské bratrství
11
Fotogalerie

Moskva si nedělá žádné iluze, že by americký tlak na Rusko zeslábnul hned po nástupu Donalda Trumpa do nejvyššího úřadu. Řekl to tajemník vlivné bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, považovaný za blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina. Nový americký prezident se ujme úřadu příští týden.

"Samozřejmě, že za daných podmínek nemůžeme se zvolením Donalda Trumpa hovořit o zásadních změnách v rusko-amerických vztazích. Neděláme si iluze ohledně rychlého oslabení kroků ke strategickému zadržování Ruska," uvedl Patrušev v rozhovoru, který v pondělí zveřejní vládní list Rossijskaja gazeta. Z interview dnes citovaly ruské tiskové agentury.

Ke zlepšení rusko-amerických vztahů bude podle Patruševa zapotřebí důsledná a usilovná práce. "Jsme k takové práci připraveni. Samozřejmě na základě rovnoprávnosti a vzájemného respektu," zdůraznil.

Patrušev současně tvrdil, že vláda Baracka Obamy neodůvodněně obviňuje Rusko z hackerských útoků na Ameriku, ale ignoruje skutečnost, že většina serverů se nalézá v USA a Washington je využívá k výzvědným a dalším cílům, zaměřením na zachování americké dominance ve světě. Současně si postěžoval, že Rusko zaznamenalo "citelné zvýšení" pokusů zvenčí poškodit ruské počítačové systémy.

"Jsou to případy hackerských útoků, jakož i nepovolený sběr osobních údajů. Široce se využívají světoví operátoři a uplatňované metody se neustále vyvíjejí," prohlásil.

Sám Trump se v rozhovoru s listem The Wall Street Journal vyjádřil, že zatím ponechá v platnosti sankce proti Rusku, později by je ale mohl zrušit, jestliže Moskva projeví dostatek vstřícnosti. "Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?" uvedl Trump v rozhovoru.

Protiruské sankce rozšířil na konci loňského roku prezident Barack Obama kvůli údajně ruským hackerským útokům na americké úřady a instituce. Západ uvalil na Rusko sankce v roce 2014 kvůli jeho počínání během krize na Ukrajině, která vyvrcholila tím, že Moskva anektovala autonomní poloostrov Krym, a ozbrojeným konfliktem na Donbasu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.

Britský list The Sunday Times dnes napsal, že Putin a Trump se již domluvili na první schůzce, která se má odehrát v Reykjavíku na Islandu. Tedy tam, kde se v roce 1986 konala přelomová schůzka amerického a sovětského prezidenta Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova. Jak Trumpův mluvčí, tak Kreml ale tuto zprávu popřeli.

Video placeholde
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky • YouTube.com