Omikron se vkrádá do Pekingu. Trump se na Twitter nevrátí

"To hlavní je, že se na twitter nevrátím," citovala televize bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

"To hlavní je, že se na twitter nevrátím," citovala televize bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Zdroj: e15.cz

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Omikron v Pekingu 

Covid neskončil. Po Šanghaji, kde tamní vláda nemá pandemii pod kontrolou, se omikron pomalu dostává také do hlavního města Číny Pekingu. Tamní úřady zahájily masivní testování obyvatel, lockdown byl prozatím zaveden jen pro specifická ohniska nákazy. Školy zůstávají otevřené, fungování služeb a obchodů bylo omezeno pouze v jedné nejvíce rizikové městské části. 

Od pátku bylo odhaleno 80 pozitivních případů, nicméně zkušenosti ze Šanghaje napovídají, že varianta covid-19 nazývaná omikron se rychle šíří i za dodržování přísných opatření. „Pandemie v Pekingu přichází rychle a zběsile,“ uvedl mluvčí pekingské vlády Sü Che-ťien na tiskové konferenci s tím, že snahy města o prevenci a kontrolu dosáhly kritického momentu. 

Kvůli obavám z lockdownu šanghajského střihu obyvatelé Pekingu masově vyrazili do obchodů předzásobit se, úřady se obyvatele snaží uklidnit a tvrdí, že nehrozí nedostatek potravin a dalšího důležitého zboží. Z města by také v současné době neměl nikdo odjíždět, a to ani při nadcházejícím dnu práce a pěti dnech volna. Zrušeny byly také kulturní a sportovní akce. 

Trump se na Twitter nevrátí

Zpráva o prodeji sociální sítě Twitter do rukou miliardáře Elona Muska rozvířila spekulace o tom, že na platformu by se mohl vrátit exprezident Spojených států Donald Trump vyloučený po loňských nepokojích v Kongresu. Sám politik podle televize Fox News tvrdí, že by případnou možnost návratu nevyužil a že se soustředí na vlastní sociální síť spuštěnou v únoru. Podle deníku The Washington Post tomuto tvrzení nevěří ani někteří Trumpovi poradci.

„To hlavní je, že se na Twitter nevrátím,“ citovala televize bývalého prezidenta, který i po neúspěšné obhajobě mandátu zůstává lídrem Republikánské strany a potenciálním kandidátem pro příští prezidentské volby. „Nepůjdu na Twitter, zůstanu na Truth. Doufám, že Elon koupí Twitter, protože jej vylepší a je to dobrý člověk, ale já zůstanu na Truth,“ řekl Trump.

Z trhů a burz

Akcie posílily

Americké akcie navzdory počátečnímu poklesu posílily. Výrazný růst vykázaly akcie internetové společnosti Twitter, které těžily z dohody o převzetí podniku miliardářem Elonem Muskem. Dow Jonesův index si připsal 0,70 procenta a uzavřel na 34 049,46 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,57 procenta na 4296,12 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 1,29 procenta na 13 004,85 bodu.

Twitter posílil, ropa oslabila

Akcie společnosti Twitter posílily o téměř 5,7 procenta a uzavřely obchodování na 51,70 dolaru.

Výrazně však oslabovaly akcie ropných společností Chevron a ExxonMobil. Reagovaly tak na výrazný pokles cen ropy, za kterým stály obavy z negativních dopadů protikoronavirových opatření na čínskou ekonomiku.

Pozornost investorů se nyní upírá k hospodářským výsledkům amerických podniků. Čtvrtletní výsledky tento týden zveřejní například velké technologické společnosti Apple, Microsoft, Meta či Alphabet.

Tweet dne

„Doufám, že na Twitteru zůstanou i moji největší kritici, protože přesně o tom svoboda projevu je,“ uvedl Elon Musk na Twitteru poté, co sociální síť koupil. 

Stane se dnes

  • Soudní dvůr Evropské unie vynese verdikt ve sporu o to, zda internetové platformy musejí pomocí automatických filtrů blokovat šíření obsahu chráněného autorskými právy.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že základní úrok zvýší o jeden procentní bod na 5,40 procenta.
  • Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě by měli odletět další čtyři budoucí členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Astronauty NASA Jessiku Watkinsovou, Roberta Hinese a Kjella Lindgrena a astronautku ESA Samanthu Cristoforettiovou tam dopraví loď společnosti SpaceX Crew Dragon pojmenovaná Freedom. Start původně plánovaný na 15. dubna byl opakovaně přesouván a vyloučen není ani další odklad.
  • Čtvrtletní výsledky oznámí společnosti Microsoft, Alphabet, PepsiCo, General Motors, UPS nebo Visa.