Operace strnad: Brexit bez dohody by znamenal rozpočtové škrty, ukazuje neveřejný dokument

Pohled na Londýn z galerie Tate Modern

Pohled na Londýn z galerie Tate Modern Zdroj: reuters

Pokud se Londýnu nepodaří dohodnout s Bruselem a dojde na takzvaný tvrdý brexit, bude jedním z klíčových úkolů kabinetu Theresy Mayové udržet důvěru finančního odvětví. Vyplývá to z fragmentu vládního dokumentu, který unikl na veřejnost. Londýnská čtvrť City patří mezi jedno ze světových finančních center, po brexitu by ale její význam mohl výrazně klesnout.

Britskému fotografovi se podařilo pořídit snímek dokumentu, který nesl na jednání vlády pracovník ministerstva financí. Jeho titulní strana poodhaluje pozadí příprav Londýna na možnost, že se Velká Británie příští rok rozejde s Evropskou unií bez jakékoli dohody o vzájemných vztazích. Dokument nese název „Operation Yellowhammer“ neboli Operace strnad.

Mluvčí britského ministerstva financí podle BBC odmítl jakkoliv komentovat obsah dokumentu ani nepotvrdil jeho existenci. Podle britských komentátorů není nijak překvapivý samotný fakt, že podobný dokument existuje. Pozastavují se ale nad tím, že se titulní strana dokumentu zmiňuje například o železniční a letecké dopravě. To jsou přitom oblasti, o nich představitelé vlády dosud veřejně tvrdili, že je brexit nemůže nijak poznamenat.

Hlavním tématem dokumentu jsou plány britské vlády „na zmírnění přímých dopadů brexitu bez dohody“. Jedním z hlavních cílů pak má být „vybudování komunikační architektury, která pomůže udržet důvěru“ ve vládní instituce. To platí především pro odvětví finančních služeb.

Plán ministerstva financí očekává, že náklady na opatření spojená s brexitem ponesou jednotlivé resorty a že úspory najdou ve svých rozpočtech. Na ministerstvo financí by se měly obracet až v případě, že interní škrty nebudou stačit.

Přípravy na brexit bez dohody má na starost Úřad pro mimořádné události, který obvykle koordinuje reakci britských státních složek na povodně či další živelné pohromy. Úřad v minulém týdnu uspořádal dvoudenní workshop, jehož cílem bylo prověřit plány ministerstva financí k brexitu, dodává útržek dokumentu.