Orbán: Musíme přemýšlet, co je pro Maďary dobré. Západ se vyčerpal

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CC: CC-BY-2.0/European People's Party/wikimedia.org

Maďarsko si za poslední čtvrtstoletí vydobylo podstatně více svobody, avšak v otázkách veřejného pořádku či nezaměstnanosti si naopak pohoršilo. Prohlásil to maďarský premiér Viktor Orbán v projevu k 25. výročí Panevropského pikniku, který patří mezi významné milníky pádu komunismu v Evropě. Maďarsko má podle Orbána blízko k průměrné životní úrovni v Evropské unii, nehodlá se však připojit k západoevropským ekonomikám, které prý ztrácejí půdu pod nohama.

„Pokud bude Budapešť pokračovat v současné ekonomické politice a v příštích letech se podaří pozvednout hospodářský růst z hodnot mezi dvěma a čtyřmi procenty o další dvě procenta výše, maďarské platy se brzy vyrovnají průměru EU,“ uvedl Orbán.

Maďarsko si však podle něj nemůže brát příklad ze západní Evropy, o jehož následování se uvažovalo před čtvrt stoletím. Je totiž zřejmé, že západoevropská ekonomika je velmi zranitelná a její rezervy se již možná vyčerpaly.

Podle něj však zároveň kvůli kulturním rozdílům nemůže Maďarsko následovat čínský, japonský či ruský model. „Dnes musíme přemýšlet o tom, co je pro Maďary dobré zde a nyní, a ne kde dělají něco lépe,“ řekl Orbán.

Orientace na východ

Maďarsko se za čtyři roky vlády Orbánovy strany Fidesz, která letos již v druhých volbách v řadě získala ústavní většinu v parlamentu, silněji než dříve ekonomicky orientuje směrem na východ.

Země podepsala desítky obchodních dohod s Čínou a obchodní výměna mezi oběma zeměmi výrazně roste. Rusko má zase zajistit a úvěrovat dostavbu maďarské jaderné elektrárny Paks. Orbán se minulý týden vyslovil pro změnu protiruských sankcí, které podle něj Budapešť poškozují více než Moskvu.

Připomínka historie

Maďaři za poslední čtvrtstoletí ukázali, že jsou bojovníky za svobodu a cítí se dobře pouze ve svobodné společnosti, prohlásil Orbán v úterním projevu, který pronesl v obci Sopronpuszta u hranice s Rakouskem. Právě tady před 25 lety uspořádali zástupci obou zemí Panevropský piknik, v jehož rámci na tři hodiny otevřeli hraniční bránu. Několik stovek východních Němců toho tehdy využilo k útěku na západ.

EU loni Orbána kritizovala za některé změny ústavy, které prostřednictvím oklešťování pravomocí ústavního soudu či práv bezdomovců nebo homosexuálů podle Bruselu mohou oslabit demokratické principy v zemi.

Orbánova lákavá nabídka: Vyměňte svobodu za blahobyt