Orbán navrhl registraci voličů, opozice mluví o konci demokracie

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia

Kdo z Maďarů bude chtít při příštích parlamentních volbách v roce 2014 hlasovat, bude se muset předem zaregistrovat. S takovým návrhem přišel maďarský konzervativní premiér Viktor Orbán. Bez registrace by podle něho lidé volit nemohli. Analytici oslovení agenturou MTI novinku označují za výhodu pro pravicové strany, jejíž voliči jsou disciplinovanější.

Na registraci by voliči měli několik měsíců a podle Orbána by šlo o jednoduchý úkon. Zatím podle premiéra zůstává otázkou, zda by zaregistrovaní museli do volebních místností přijít povinně.

O tomto návrhu mají v září hlasovat poslanci. To, že ho schválí, je velmi pravděpodobné, protože Orbánova strana má v parlamentu dvoutřetinovou většinu.

Opozice nápad zavést povinnou registraci voličů kritizuje. Socialisté tvrdí, že se Orbán snaží zlikvidovat demokracii. Touto taktikou chce podle nich co nejvíce zúžit okruh voličů, pokud možno jen na příznivce Fideszu.

Analytik Tamás Lánczi z nadace Századvég o novém systému registrace voličů řekl, že bude zřejmě výhodný pro pravicové strany, jako jsou Orbánův Fidesz nebo krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Obě strany se totiž těší z přízně disciplinovaných voličů, kteří chodí k hlasovacím urnám pravidelněji než sympatizanti levice.

Experti z politologického centra Political Capital se domnívají, že Fidesz s klesající podporou voličů si chce odstavením neaktivních voličů vylepšit volební šance.

„Zavedení registrace voličů by bylo proti obecnému trendu v demokratických zemích,“ uvedl Political Capital.