Orbánova vesnice nebývale prosperuje

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Podporovat své rodiště díky přístupu k veřejným financím je oblíbenou činností i mezi zahraničními politiky. V Maďarsku se v poslední době výjimečně daří obci Felcsút, kterou někdejší premiér Gordon Bajnai nazval „hlavním městem Orbánistánu“.

Vesnice poblíž Budapešti je totiž spjatá s rodinou současného ministerského předsedy Viktora Orbána. Nedaleko jeho rodného domu vzniká stavba, jež také neformálně nese jméno šéfa vládní strany Fidesz. Stadion přezdívaný Orbánova pyramida by měl podle maďarských médií stát zhruba 3,8 miliardy forintů (asi 330 milionů korun).

Fotbalový stánek pojme 3500 diváků, přestože počet obyvatel dědiny je zhruba poloviční. Působí zde ale fotbalová akademie legendárního Ference Puskáse. Je financovaná z příspěvků firem na základě daňového pravidla, které za účelem podpory sportu zavedla současná vláda. Kromě rozsáhlé internátní školy a tréninkových prostor k ní patří například i hotel a botanická zahrada.

Proslýchá se, že „Maradona z Felcsútu“, tedy Orbán, má kromě fotbalu slabost také pro železnici. Ve vesnici kdysi bývalo malé nádraží na trati, jež byla uzavřena v roce 1979. Akademie ale nedávno úsek odkoupila. Z nádražní budovy vznikla ubytovna s restaurací. A na koleje by se do budoucna mohly vrátit vlaky, Orbán už její opravu zařadil mezi prioritní investiční projekty.

„Věřím, že jednou budeme schopni stát se největším centrem fotbalové mládeže v Evropě,“ tvrdí starosta obce, šéf akademie a podnikatel Lőrinc Mészáros. Podle slovenského listu Sme stála jeho firma kdysi před krachem, od nástupu premiéra Orbána do funkce se jí však díky veřejným zakázkám opět daří.

Starostova rodina prý dostala do pronájmu i velký lán půdy v rámci státního programu na podporu farmářů. „Zúčastnil jsem se konkurzu jako jediný, kdo jiný by měl vyhrát?“ citoval deník starostu.

Server politics.hu zase přinesl informaci, že Mészáros vyhrál hned několik licencí na státem kontrolovaný provoz trafik.