OSN: Izrael v Pásmu Gazy možná spáchal válečné zločiny

Palestinci v městě Gaza

Palestinci v městě Gaza Zdroj: CTK/AP

Izrael se v bojích v palestinském Pásmu Gazy možná dopustil válečných zločinů demolicí domů a zabíjením dětí. Při zahájení mimořádného jednání Rady OSN pro lidská práva to ve středu dopoledne v Ženevě řekla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová, již citovala agentura Reuters. Komisařka zároveň odsoudila palestinské raketové útoky na Izrael.

Konflikt si za dva týdny vyžádal přes 670 obětí, z nichž přes 640 byli Palestinci.

Je velmi pravděpodobné, že Izrael v Pásmu Gazy porušil lidská práva do takové míry, že šlo o válečné zločiny, uvedla komisařka a vyzvala k vyšetření jednotlivých případů. Zdůraznila, že se v konfliktu nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky a že před útoky na civilní cíle nejsou respektována varovná opatření.

Izraelský zástupce její slova označil za bezmyšlenkovitou reakci, protože povinnost na sebeobranu, kterou Izrael v Gaze uplatňuje, je součástí mezinárodního práva. Podle něj se válečných zločinů dopustilo palestinské hnutí Hamas, před jehož raketovými útoky se Izrael brání.

Schůze na popud Palestinců

Rada OSN pro lidská práva se sešla na popud Palestinců a arabských států přes odpor Izraele. Na konci svého jednání má přijmout text rozhodně odsuzující násilí a porušování lidských práv při ofenzivě v Pásmu Gazy. Žádá se v něm také, aby Švýcarsko rychle svolalo konferenci států hlásících se ke čtvrté ženevské konvenci o ochraně civilistů za válečného konfliktu. Cílem je vynutit si uplatnění tohoto stěžejního zákona o lidských právech na palestinských územích včetně východního Jeruzaléma.

Se svoláním mimořádné schůze rady předem nesouhlasily evropské země ani USA, avšak při hlasování budou mít arabští účastníci podle agentury AFP zřejmě převahu. Izrael si dlouhodobě stěžuje na jednostranná posuzování situace ve svém regionu v tomto orgánu OSN.

Izraelská ministryně spravedlnosti Cipi Livniová prohlásila rezolutně, že Izrael mezinárodní zákon dodržuje a že se brání před terorismem. „Je politováníhodné, že jsou zabíjeni civilisté. Ale to je výsledek situace, kdy my je vyzýváme, aby odešli, a Hamas, aby zůstali,“ řekla. Ministr spojů Gideon Erdan, který je stejně jako Livniová členem užšího bezpečnostního kabinetu, prohlásil, že možná nadešel čas na to, aby Izrael „rozšířil bojové cíle, omezené nyní na tunely a sklady raket“. „Je zřejmé, že nic není horšího než Hamas, takže bychom měli uvažovat o jeho svržení a o zasažení jeho představitelů,“ řekl Erdan.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí na zasedání rady prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti. „Ničí obytné čtvrti, porušuje ženevské konvence. Okupační síla se už 16 dní zaměřuje na děti, ženy, staré lidi a svými útoky jim upírá právo na život. Zahájila také pozemní operaci, což povede k vraždám civilistů,“ řekl ministr.

Podle něj už za ofenzívy bylo zničeno na 2500 domů a také značná část infrastruktury. Málikí vyzval svět, aby skoncoval s beztrestností Izraele. Manor ale ve svém příspěvku také zdůraznil, že „občané Gazy nejsou nepřáteli Izraele“ a že „Izrael je odhodlán dodržovat mezinárodní právo“.

Rada OSN pro lidská práva se sešla na popud Palestinců a muslimských států přes odpor Izraele. Na konci svého jednání má přijmout text rozhodně odsuzující násilí a porušování lidských práv při ofenzivě v Pásmu Gazy.