Pád cen olivového oleje prohlubuje krizi jihu Evropy

olivy

olivy Zdroj: profimedia.cz

Španělsko, Itálie a Řecko se nepotýkají jenom s ekonomickou a finanční krizí. Tyto země kvůli slabé domácí poptávce trápí také propad cen olivového oleje na desetiroční minimum. Na svých internetových stránkách o tom napsal list Financial Times.

Španělsko, Itálie a Řecko jsou olivovými velmocemi, z této trojice zemí pochází 70 procent světové produkce olivového oleje. Pěstování olivovníků hraje v nejchudších oblastech Španělska klíčovou roli. Týká se to třeba Andalusie, kde je bez práce hrozivých 33 procent lidí.

„Trh se ocitl v závažné krizi,“ citoval portál Financial Times Pekku Pesonena, šéfa zemědělského svazu Copa-Cogeca sídlícího v Bruselu. „Co se týče udržení zaměstnanosti ve venkovských oblastech, je tato plodina pro producentské země životně důležitá,“ dodal.

Výkonný ředitel madridské Mezinárodní rady pro olivový olej Jean-Louis Barjol upozornil, že nabídka olivového oleje převyšuje poptávku. Nadúroda ve Španělsku dokonce přiměla k intervenci Evropskou unii. Barjol odhaduje, že na konci sezóny se zásoby olivového oleje dostanou na rekordní úroveň.

Velkoobchodní cena extra panenského olivového oleje nejvyšší kvality se tento měsíc podle údajů Mezinárodního měnového fondu propadla na 2900 dolarů (58 416 korun) za tunu, což je nejméně od roku 2002. V roce 2005 se za tunu platilo 6 tisíc dolarů.

Olivový olej se na trhu potýká s konkurencí nejrůznějších levnějších olejů. Jeden z oblíbených obchodních řetězců ve Španělsku prodává litr slunečnicového oleje za 1,25 eura (necelých 32 korun) zatímco litr olivového oleje průměrné kvality stojí 1,99 eura a litr extra panenského 3,25 eura.

Podle prognóz Mezinárodní rady pro olivový olej Španělé letos spotřebují tolik olivového oleje jako v roce 2002, poptávka v Řecku a Itálii se možná propadne na úroveň z roku 1995. Výpadek jen částečně vyrovnává větší poptávka v jiných částech světa. Například Číňané téměř žádný olivový olej nespotřebovávají. Tamní domácnosti kupují levnější palmový a sójový olej.