Pád měny vehnal Íránce do ulic

Íránští lídři

Íránští lídři Zdroj: Tomas Hlavac

Nedostatek tvrdé měny v Íránu vyvolaný stále se zpřísňujícími sankcemi ze strany západních států začíná drolit režim Mahmúda Ahmadínežáda. Hodnota íránské měny rijál nepřestává padat a Íránce sužuje rostoucí inflace a nezaměstnanost. Pořádková policie musela včera zasáhnout v hlavním městě Teheránu při protestu obyvatelstva vyvolaném razií policie proti překupníkům deviz. Lidé začali na policisty metat kamení a zapalovat popelnice.

Íránská měna začala prudce oslabovat minulý týden poté, co vláda spustila „směnné centrum“ na podporu dovozu základního zboží. Poptávku po dolarech podle podnikatelů středisko nedokázalo uspokojit. Íránský rijál se za týden propadl vůči dolaru o třetinu a od konce loňského roku ztratil 60 procent hodnoty. Na trzích se nyní prodává dolar za 28 600 íránských rijálů. Podle serveru Albawaba se mnoho rodin snaží úspory proměnit za dolary nebo jinou západní měnu. Z obav z rostoucí nejistoty také nakupují zlato.

V zemi je podle oficiálních údajů 23procentní inflace, ale předseda parlamentu minulý týden hovořil až o 29 procentech. Míra nezaměstnanosti činí oficiálně 12 procent, někteří ekonomové ale mluví skoro o trojnásobku. Ceny potravin vzrostly ve srovnání s loňskem o 48 procent.

Západ reaguje sankcemi na konflikt kolem íránského jaderného programu, který se dlouhodobě nedaří diplomaticky vyřešit. Mahmúd Ahmadínežád nicméně stále tvrdí, že Írán se svého jaderného programu nevzdá.