Pakistánský ministr nabízí odměnu za smrt autora amerického filmu

Protiislámský film vyvolal bouřlivé protesty i v Pákistánu

Protiislámský film vyvolal bouřlivé protesty i v Pákistánu Zdroj: profimedia.cz

Pákistánský ministr železnic Ghulám Ahmad Bilúr nabízí odměnu 100 dolarů (přes 1,9 milionu korun) za smrt autora protiislámského filmu Nevinnost muslimů. Agentuře AP řekl, že by odměnu zaplatil z vlastní kapsy.

V islámských zemích v uplynulých dnech protestovaly tisíce vyznavačů islámu proti americkému filmu, jenž podle nich uráží jejich proroka Mohameda, když jej vykresluje jako podvodníka a chlípníka. Jenom v Pákistánu v pátek při násilnostech vyvolaných amatérským snímkem zemřelo více než 20 lidí. Dnes v Islámábádu už pokojně demonstrovalo přes 1500 lidí.

Pákistánský ministr dokonce naznačil, že odměna je určena i fundamentalistickému hnutí Taliban a teroristické organizaci Al-Káida, pokud se ujmou „svaté povinnosti“ a pomohou najít a zabít autora filmu.

Autorství kontroverzního nízkorozpočtového filmu není zcela jasné. Údajný autor upoutávky k filmu Nakoula Basseley Nakoula se skrývá. Trailer s arabským dabingem se tento měsíc objevil na portálu YouTube.

Spojené státy svým občanům doporučují necestovat do Pákistánu. Tamní americká ambasáda zaplatila televizní spoty, v nichž americký prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová film odsuzují.