Peking chce uvolnit obchodování v rámci zemí APEC

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Země Asie a Tichomoří by měly více provázat své trhy, zjednodušit obchodování a posílit hospodářské vazby, aby dokázaly lépe čelit nejistému zotavování světové ekonomiky. V úterý to během závěrečného dne vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching, uvedla agentura DPA.

Čínská hlava státu varovala, že světová ekonomika je „nepředvídatelná a nestabilní“. Je proto podle něj nutné hledat nové mechanismy růstu, především pak zintenzivnit snahy o užší provázání trhů. Cesta k tomu vede přes zjednodušení pravidel a předpisů pro hospodářskou výměnu.

„Musíme uzavřené dveře v rámci APEC rozrazit a společenství otevřít zbytku světa,“ prohlásil v projevu před státníky Si Ťin-pching. Zdůraznil, že klíčem je odbourávání celních bariér v regionu a volné obchodování za podmínek potřebných strukturálních reforem a inovací.

Zmenšení obchodních překážek, investice

Již v pondělí Si Ťin-pching a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje podepsali předběžný návrh dohody o vzájemném volném obchodu. Výrazné zmenšení překážek mezi oběma obchodními giganty má povzbudit výměnu zboží a investice.

Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman mezitím podle agentury Reuters oznámil pokrok v dohodě mezi Washingtonem a Pekingem o odbourání cel v oboru informačních technologií. Očekávaný průlom se týká ženevského jednání o dohodě o informačních technologiích ITA. USA i další země doufají, že Čína se k dohodě přidá. Čína, která je největším světovým vývozcem IT produktů podle Washingtonu maří snahy o aktualizaci 16 let starého ujednání tím, že žádá příliš mnoho výjimek.