Pesimismus Merkelové: Ekonomická situace Německa se zřejmě zhorší

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v silvestrovském projevu varovat svoje spoluobčany před tím, že ekonomická situace bude v příštím roce horší než letos. Zároveň je vyzve k tomu, aby ji zvládli s trpělivostí a statečně. S odvoláním na text z chystaného vystoupení, který byl v předstihu předán médiím, o tom dnes informovala agentura AFP.

„Ekonomické prostředí nebude v příštím roce jednodušší, ale náročnější. To by nás ale nemělo odradit, ale spíše stimulovat,“ prohlásí Merkelová v projevu, který bude vysílán v televizi v pondělí večer.

S poukazem na ekonomickou krizi v Evropě představitelka největší evropské ekonomiky vyzývá své spoluobčany k trpělivosti.

„Reformy, k nimž jsme se rozhodli (v Evropě) začínají přinášet výsledky. Ale stále potřebujeme hodně trpělivosti. Krize ještě zdaleka není u konce,“ řekne kancléřka.

Ačkoli je Německo v lepší ekonomické situaci než většina jeho evropských partnerů, jeho hospodářství se letos zpomalilo. Země zažila růst hrubého domácího produktu (HDP) o pouhé 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí, po 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí a 0,5 procenta v prvním.

Mnozí ekonomové předpovídají v posledním čtvrtletí pokles HDP. Podle německé centrální banky čelí největší evropská ekonomika zpomalení, které by mohlo vést až ke krátké recesi. Banka také počítá s určitou stagnací německé ekonomiky v roce 2013 s růstem HDP o pouhé 0,4 procenta.

Schäuble: Eurozóna má to nejhorší za sebou