Pilotované lety z nového ruského kosmodromu začnou až v roce 2025

Kosmodrom Bajkonur (ilustrační foto)

Kosmodrom Bajkonur (ilustrační foto) Zdroj: CC: Nasa/ wikipedia.org

Projekt ruského kosmodromu Vostočnyj nabírá zpoždění. První pilotované lety do vesmíru odstartují o sedm let později, než se dosud předpokládalo - až v roce 2025. Informoval o tom ruský list Izvestija s odvoláním na představitele kosmické agentury Roskosmos.

Původně měli první astronauti z nově budovaného kosmodromu na ruském Dálném východě létat už v roce 2018. Roskosmos zpoždění odůvodňuje tím, že z Vostočného mají startovat výhradně nové nosné rakety Angara, které se teprve vyvíjejí.

Podle Igora Burjenkova z Roskosmosu se s prvními testovacími lety s raketami Angara počítá od roku 2021. „Do roku 2025 chceme dosáhnout úrovně nutné k pilotovaným letům,“ řekl. Podle něj tak kosmodrom nebude potřebovat odpalovací rampy pro rakety Sojuz, které se k pilotovaným letům využívají nyní.

Kosmodrom Vostočnyj je ve výstavbě od roku 2010 nedaleko městečka Uglegorsk v Amurské oblasti na Dálném východě u čínských hranic. Jeho stavba má být ukončena k letošnímu 30. listopadu, ale úřady už ohlásily nejméně čtyřměsíční zpoždění. Letos například kvůli nevyplaceným mzdám stávkovaly více než dvě stovky dělníků, kteří na stavbě kosmodromu pracují.

Vostočnyj má Rusko zbavit závislosti na kosmodromu Bajkonur, který leží na území sousedního Kazachstánu a který si Rusko pronajímá. Na jeho vybudování Moskva dosud vynaložila přes 100 miliard rublů.