Plot do Španělska se pokusilo překonat 1100 Afričanů, zranili pohraničníky

Maďarsko se brání uprchlíkům: Postaví další plot

Maďarsko se brání uprchlíkům: Postaví další plot Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Uprchlíci v Idomeni na řecko-makedonské hranici ničí plot
Uprchlíci v Idomeni na řecko-makedonské hranici ničí plot
Plot na hranicích Řecka a Makedonie
Plot na hranicích Řecka a Makedonie
Čeští policisté na řecko-makedonské hranici při patrole
32
Fotogalerie

Pětapadesát marockých a španělských pohraničníků utrpělo zranění při zásahu proti zhruba 1100 Afričanů, kteří se dnes pokusili překonat plot oddělující španělskou severoafrickou enklávu Ceutu od Maroka. S odvoláním na španělské úřady o tom informovala agentura AP.

Zranění podle místních úřadů utrpělo 50 marockých a pět španělských pohraničníků, kteří se snažili migrantům zabránit v překonání šest metrů vysokého žiletkového plotu.

Úspěšně se do Ceuty dostali pouze dva migranti, oba utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice. Zbytek osob, které se drželi plotu, snesli na marocké území pomocí jeřábu.

V prosinci se podařilo plot mezi Marokem a Ceutou překonat čtyřem stovkám migrantů, kteří následně požádali ve Španělsku o azyl.

Kromě Ceuty se migranti převážně ze subsaharské Afriky snaží dostat na španělské území a tedy na území Evropské unie také přes druhou severoafrickou enklávu Melillu.

PŘIPOMEŇTE SI, JAK SE MIGRANTI SNAŽILI PŘEKONAT PLOT NA ŘECKO - MAKEDONSKÉ HRANICI

V poslední době ale místo cesty přes Španělsko migranti ve snaze dostat se do Evropy častěji volí plavbu z Libye do Itálie po Středozemním moři.

V roce 2016 se při tom utopilo více než 5000 lidí.