Po šesti měsících končí stávka hollywoodských herců. Do práce se ale zatím nevrací

Zdroj: Reuters

Americký odborový svaz herců SAG-AFTRA se předběžně dohodl s hollywoodskými studii na podmínkách ukončení druhé ze dvou stávek, které letos ochromily americký zábavní průmysl. Stávka trvající 118 dní oficiálně skončila těsně po půlnoci místního času, tedy po 9:00 středoevropského času. Neznamená to však okamžitý návrat herců do práce, dohodu ještě musí potvrdit vedení odborů a pak i hlasování mezi zhruba 160 tisíci členy.

„Čtvrtek, 9. listopadu. Stávka SAG-AFTRA je pozastavená. Stávkové hlídky se uzavřely,“ uvedl svaz na sociální síti X. Detaily o předběžné dohodě ihned nezveřejnil, jejich publikace se očekává při jednání řídicího výboru, které je plánované na pátek.

Po více než šesti měsících se nicméně rýsuje konec sporů o pracovních podmínkách, které otřásly americkým filmovým a televizním průmyslem, píše agentura AP. Už v květnu začali v Hollywoodu stávkovat scenáristé. Když se k nim pak v polovině července přidali herci, jednalo se o první dvojitý protest v srdci světového zábavního průmyslu za posledních 60 let.

Stávka herců, podobně jako v případě scenáristů, souvisí s platovými podmínkami při práci pro streamovací služby, které jsou podle umělců výrazně horší, než tomu bylo u tradičních televizních produkcí. Za oběma protesty jsou také obavy z nahrazování lidské práce obsahem generovaným umělou inteligencí (AI). Herce znepokojuje, že studia by díky pokroku AI mohla manipulovat s jejich podobiznami nebo nahrazovat lidské herce digitálními obrazy.

Odbory o nové smlouvě jednaly s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP), tedy sdružením hájícím zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Vyjednavači SAG-AFTRA podle deníku Los Angeles Times získali kolektivní smlouvu na tři roky, která zvyšuje minimální mzdu, příspěvky na zdravotní a penzijní pojištění a také podíl umělců na ziscích ze streamování.

Skupina AMPTP ve vlastním prohlášení navržený kontrakt označila za „nové paradigma“ a uvedla, že nabízí hercům nejvyšší nárůst mezi jednotlivými smlouvami v dějinách SAG-AFTRA. Kdy by mohla být dohoda ratifikována, není zcela jasné, odborářský lídr Shaan Sharma nicméně vyjádřil očekávání, že vedení svazu jej už v pátek posune k hlasování řadových členů.

O tématu jsme psali:

Členové odborového svazu scenáristů se vrátili ke psaní scénářů koncem září. Kvůli pokračující stávce herců však bylo mnoho produkcí stále bez práce. Podle odhadu Milken Institute stálo přerušení práce v Hollywoodu Kalifornii více než šest miliard USD (138 miliard Kč).

Přerušení práce v Hollywoodu přimělo televizní stanice zaplnit své podzimní vysílání reprízami, soutěžními pořady a reality show. Filmová studia pak musela odložit premiéry a natáčení řady snímků, včetně filmu Duna: Část druhá, nejnovějšího dílu Mission: Impossible a hraného remaku animované klasiky od Disneyho Sněhurka, uvedla agentura Reuters.