Netflix katapultují zisky, Tesla skomírá. Kvartální čísla provázely prudké kurzové výkyvy

Zdroj: profimedia.cz

Průvodním znakem éry levných peněz byla nízká volatilita. Když měly trhy zajištěny kontinuální infuze likvidity, hýbaly se jednotlivé akcie v tandemu. V prostředí vyšších úroků však investoři začínají opět více zkoumat fundament, a trendy na úrovni hospodaření tak opět citelně promlouvají do výkonnosti. Poslední výsledky Netflixu a Tesly ukazují, že vývoj zisků dokáže akciemi pohnout téměř excesivně, a to oběma směry.

Zveřejnění nejaktuálnějších kvartálních čísel provázely prudké kurzové výkyvy, které u zmiňovaných společností ostře kontrastovaly. Zatímco výsledky katapultovaly akcie Netflixu o 16 procent vzhůru, Tesla umazala téměř 10 procent své tržní kapitalizace. Přitom výsledky za třetí čtvrtletí nepřinesly až natolik zásadní překvapení. Kapitalizace obou společností se počítá v řádu stovek miliard dolarů – v tomto kontextu se takto násilné denní pohyby jeví jako zarážející.

Euforii kolem Netflixu vyvolal rychlejší než očekávaný přírůstek počtu nových předplatitelů. Těch přibylo 8,8 milionu, zatímco trh sázel na podstatně skromnější číslo 6,2 milionu. Vyšší počet nových diváků logicky znamená zdroj pro expanzi příjmů do budoucna. Do uživatelského boomu se promítla politika Netflixu, který nově zasahuje proti sdílení hesel. Nejde tedy o zcela organický nárůst, k nafouknutí příjmů v dalších letech však přispěje. Není to ovšem pouze rozšiřující se klientská báze, která firmě pomáhá. Poskytovatel streamovacích služeb oznámil, že hodlá pokračovat ve zdražování, což zvedá rentabilitu. Provozní marže se tak letos pravděpodobně vyšplhá ke 20 procentům a meziročně se zvedne o dva procentní body.

Schopnost generovat tučnější marže v extrémně kompetitivním prostředí, jako je americký streamovací trh, představuje ceněnou charakteristiku. Na druhou stranu optimismus, který akcie zažily po zveřejnění výsledků, hraničí s mánií. Titul se obchoduje 140 procent nad svými minimy z roku 2022. Růstový potenciál se tak z převážné části vyčerpal, zvlášť pokud vezmeme v potaz, že podnik čelí bobtnajícím nákladům v souvislosti s tvorbou nového obsahu nebo stávkami v Hollywoodu. Streamovací války mezi jednotlivými poskytovateli limitují prostor pro zdražování služeb.

V rámci probíhající reportovací sezony můžeme Teslu považovat za protipól Netflixu. Hospodaření zaostalo za odhady bank z Wall Street. Elon Musk, standardně mistr bombastických proklamací, naladil během konferenčního hovoru s analytiky překvapivě pochmurný tón. Kritizoval prostředí vyšších úroků, které demotivuje domácnosti od pořizování elektrovozidel. To je značně problematické – obzvláště v situaci, kdy Tesla prosazovala několik po sobě jdoucích kvartálů politiku slev. Investoři byli ochotni akceptovat rostoucí objemy prodejů na úkor klesající marže. Nyní se však nacházíme ve fázi, kdy se začíná zadrhávat produkce a eroze profitability přitom nepolevuje. Ztenčování marží je markantní: za loňský rok dosahovala hrubá marže v průměru 26 procent, během letoška sestoupí na necelých 19 procent.

Tento toxický mix navíc ohrožuje Teslu ve chvíli, kdy jsou její akcie naceněny k dokonalosti. V takovém případě mají správci peněz nulovou toleranci vůči sebemenšímu klopýtnutí. Nelze se tak divit, že titul předvedl propad o devět procent a ztrátu prohloubil i v následující obchodní seanci. Valuace producenta elektromobilů stále zůstává nafouklá a ani po nynějším sestupu neopustila Tesla pásmo nadhodnocení.

Jak naznačily výsledky Tesly a Netflixu, do budoucna to mohou být právě zisky, které začnou disproporčně ovlivňovat pohyby na akciích.