Podíl nesplácených úvěrů stoupl ve Španělsku na rekordní úroveň

Madrid (ilustrační foto)

Madrid (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.5 w:es:Usuario:Barcex

Slabá ekonomika a vysoká nezaměstnanost Španělska tvrdě dopadá na firmy i domácnosti. Jak uvedla španělská centrální banka, množí se problémy se splácením úvěrů. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v září stoupl na rekordních 12,7 procenta. V srpnu dosahoval 12,1 procenta.

Celková výše špatných úvěrů meziměsíčně stoupla o 6,9 miliardy eur (187,3 miliardy korun) na 187,8 miliardy eur (5,1 bilionu korun). K růstu špatných úvěrů přispívá rovněž pokles celkového objemu poskytnutých úvěrů. Ten v září činil 1,5 bilionu eur a snížil se o 8,9 procenta.

Centrální banka země tento měsíc oznámila nové regulatorní požadavky, podle nichž musí tamní banky zvýšit rezervy na ztrátové úvěry o dalších pět miliard eur kvůli změně způsobu hodnocení refinancovaných úvěrů. Uvedla ale, že by takový požadavek neměl činit španělským věřitelům problém. Podle analýzy centrální banky by v případě špatné ekonomické situace mohly banky v letech 2013 až 2015 utrpět ztráty z úvěrů a zabavených nemovitostí kvůli nesplácení hypoték až 161 miliard eur.

Madrid se vyhrabe z odpadků, úklidové služby už nestávkují
Španělská metropole nedávno na „vlastní kůži“ zažila, k čemu vede dlouhodobě špatná ekonomická situace v zemi. Madridské úklidové služby plánovaly masivní propouštění a snižování platů. S tím se ovšem uklízeči nehodlali smířit a vyrazili do stávky. Hlavní město se po několika dnech doslova topilo v odpadcích. Nakonec však obě strany dospěly ke kompromisu – zaměstnanci se vrací do práce s tím, že každý rok si musejí vybrat šest týdnů neplaceného volna.

Špatné úvěry v roce 2007? Pouhé jedno procento

Analytici a bankéři odhadují, že objem špatných úvěrů bude dále růst a vrcholu dosáhne v příštím roce. Na počátku krize v roce 2007 přitom podíl špatných úvěrů činil pouze jedno procento. Za špatné úvěry se považují půjčky, které nejsou splácené nejméně tři měsíce.

Španělská ekonomika se sice ve třetím čtvrtletí vymanila z recese, která trvala dva roky, nezaměstnanost však stále zůstává vysoká, nad 26 procenty. Madrid loni získal přístup k evropské finanční pomoci pro své banky, těžce zasažené krachem domácího realitního trhu, v celkové sumě 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Z této částky vyčerpal zhruba 41 miliard eur. Záchranný program EU/MMF má země opustit v lednu.