Pohřeb za 300 milionů rozdělil Británii

Pohřeb Margeret Thatcherové

Pohřeb Margeret Thatcherové Zdroj: ctk

Do aktivní politiky Margaret Thatcherová vstoupila v padesátých letech. V roce 1959 byla zvolena do Dolní sněmovny jako poslankyně za britskou Konzervativní stranu.
V roce 1974 byla Thatcherová zvolena předsedkyní konzervativců. V roce 1979 se stala po předčasných volbách britskou premiérkou, jako první žena v historii. V čele vlády zůstala jedenáct let až do roku 1990.
Thatcherová prosazovala konzervativní hodnoty spojené s ekonomickým liberalismem a politiku nízkých daní. Snažila se také omezit imigraci a snížit vliv odborů.
Thatcherová přebírala vládu, když Británie ztrácela pozici světové velmoci. Tvrdá a rázná hospodářská opatření, mimo jiné krácení veřejných výdajů, rušení úřadů a poradních sborů, snížení daní z příjmu a zdvojnásobení daně z obratu, k nimž Thatcherová sáhla, přinesla pozitivní změny. Zhoršila se ale situace nevýdělečných kulturních a vzdělávacích institucí a zvyšoval se počet nezaměstnaných.
V zahraniční politice se snažila posílit pozici Spojeného království, zejména prostřednictvím spolupráce se Spojenými státy, vedenými prezidentem Ronaldem Reaganem.
15
Fotogalerie
V katedrále svatého Pavla proběhlo poslední rozloučení s Margaret Thatcherovou. Ta konzervativcům třikrát vyhrála volby a byla premiérkou jedenáct let do roku 1990, zemřela minulý týden ve věku 87 let.

Rozloučit se s legendou britské i evropské konzervativní politiky přijelo do Londýna na 2300 smutečních hostů, mezi nimi i předseda české vlády Petr Nečas a nejvýraznější obhájce "thatcherismu" na české politické scéně, exprezident Václav Klaus. Pohřbu se účastní britská královna Alžběta II. s manželem princem Filipem, jedenáct předsedů vlád, ministři zahraničí, diplomaté, příslušníci královských rodů a četné celebrity.

Před katedrálou svatého Pavla se shromáždily davy stoupenců zemřelé političky, mezi nimiž bylo soudě podle hlasitých projevů nesouhlasů i nemálo jejích odpůrců. Ze záběrů britských televizních stanic ale nebylo patrné, že by slavnostní ráz ceremoniálu narušily násilné incidenty.

Život Margaret Thatcherové

Britská vláda nevypravila baronce Thatcherové oficiální státní pohřeb. Dnešní poslední rozloučení je označováno za ceremoniální či reprezentativní a doprovází je vojenské pocty spojené s okázalým přepychem, který řadě Britů vadí. Vyčítají Thatcherové, že svou sociální a ekonomickou politikou zemi spíš rozdělila a že si pocty vyhrazené monarchům nezaslouží.

Výdaje, které vláda uvolnila na organizaci pohřbu, odhadují novináři na deset milionů liber (300 milionů korun). Reprezentativní pohřeb měla v roce 1997 princezna Diana a o pět let pozdějí královna matka.