Poláci chtějí zachovat zlotý, odpor vůči euru je rekordní

Polský zlotý (ilustrační foto)

Polský zlotý (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: rosipaw via Flickr

Odpor Poláků vůči zrušení zlotého a zavedení eura se dostal na rekordní úroveň. Proti vstupu země do eurozóny bylo v dubnu 70 procent populace, vyplývá z průzkumu agentury CBOS. V předchozím listopadovém průzkumu se proti zavedení jednotné evropské měny stavělo 68 procent Poláků. V České republice se přitom odpor vůči euru podle nedávného průzkumu naopak snižuje.

V nedělních prezidentských volbách v Polsku zvítězil Andrzej Duda, který se staví proti brzkému vstupu země do eurozóny. Polsko se sice na zavedení eura připravuje, zatím však nerozhodlo o termínu. Postoj veřejnosti podle agentury Reuters signalizuje, že země nebude s přijetím jednotné evropské měny spěchat. Průzkum CBOS ukázal, že vstup do eurozóny podporuje pouze čtvrtina Poláků. CBOS průzkum uskutečnila v období od 16. do 22. dubna.

V České republice se podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) staví proti zavedení eura 69 procent Čechů, naopak 24 procent lidí by korunu za euro vyměnilo. Za poslední rok tak podíl odpůrců eura klesl o sedm procentních bodů, zatímco souhlas s přijetím se o pět procentních bodů zvýšil.

Česká vláda koncem dubna schválila novou strategii českého působení v Evropské unii, v níž datum přijetí eura nestanoví. Upozorňuje ale, že Česko by se mělo aktivně účastnit nynějších změn eurozóny právě proto, že se vstupem do unie zavázalo euro přijmout. Termín vstupu do eurozóny by měl být stanoven před rokem 2020.