Poláci vyzývají Putina, aby převzal odpovědnost za tragédii u Smolenska

Pilot se několikrát pokusil o přiblížení a zahájení přistávacího manévru.

Pilot se několikrát pokusil o přiblížení a zahájení přistávacího manévru. Zdroj: Profimedia.cz

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku
V místě nehody v té době byla hustá mlha a smolenské letiště Severnyj bylo kvůli tomu mimo provoz.
Tragédie se stala při příletu Tupolevu na vojenské letiště ve Smolensku v 8:56 místního času.
Trosky polského vládního speciálu Tu-154 na záběru z vysílání polské televize Polsat. Smrt všech lidí na palubě letounu polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který 10. dubna havaroval u Smolenska, potvrdila ruská diplomacie. "Podle údajů úřadů všichni cestující zahynuli. Bohužel, je tomu tak," uvedlo ministerstvo zahraničí. V letadle byli kromě prezidenta Lecha Kaczyńského také jeho choť a další vrcholní činitelé.
Polský vládní Tupolev, který v roce 2010 havaroval u Smolenska
7
Fotogalerie

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz řekl, že havárii letadla u ruského Smolenska v roce 2010, při níž zemřel tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, předcházely dvě exploze na palubě. V této souvislosti vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "převzal odpovědnost za to, co se stalo".

Macierewicz tak reagoval na vyjádření Putina na tiskové konferenci v Moskvě. Šéf Kremlu znovu popřel, že by v polském vládním letounu došlo k nějakým výbuchům. Zároveň vyzval Polsko, aby přestalo s pátráním po údajné roli Ruska v tomto neštěstí, které si kromě smrti Kaczyńského vyžádalo životy 95 dalších osob, mezi nimiž byla řada vysokých polských vládních a vojenských činitelů.

V roce 2011 ruští vyšetřovatelé uvedli, že hlavní chybou bylo to, že se posádka stroje nerozhodla při velmi špatné viditelnosti raději přistát na jiném letišti. Piloti prý byli pod tlakem nadřízených a neměli dostatečný výcvik. První polská vyšetřovací komise vedená bývalým ministrem vnitra Jerzym Millerem dospěla k závěru, že vinu nesou i ruští dispečeři, kteří piloty uvedli v omyl.

Současné polské vedení s výsledky těchto vyšetřování nesouhlasí a letos se rozhodlo ustavit další vyšetřovací komisi, jejímž šéfem je Macierewicz.

"Slova vyřčená ústy vůdce země zodpovědné za katyňskou genocidu, stejně jako za smolenskou tragédii jsou skutečně šokující," reagoval ministr na odpověď, kterou Putin dal na otázku položenou polským novinářem.

Macierewicz narážel na masakr Poláků v Katyni nedaleko Smolenska v roce 1940. Obětí masového vraždění, které schválil Stalin, se tehdy stalo 22 000 Poláků, včetně důstojníků, intelektuálů, duchovních a policistů. Rusko dlouho vinu za masakr popíralo. Vzdát poctu těmto obětem při 70. výročí spáchání zločinu právě letěl Kaczyński v čele velké delegace.

"Prezident Putin by se měl konečně postavit k pravdě čelem: dvě exploze, které nakonec Tu-154 zničily, byly nesporně prokázány oficiální expertizou," řekl polský ministr. "Měl by mít odvahu a převzít odpovědnost, za to, co se stalo," uvedl rovněž.

Polskou vládu od vítězných voleb před dvěma roky řídí z pozadí předseda vládnoucí strany Právo spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, bratr-dvojče tragicky zesnulého exprezidenta Lecha Kaczyńského.