Police zmařila atentát ve Francii, mladíci chtěli zaútočit na četníky

Zásah v Saint Denis

Zásah v Saint Denis Zdroj: ctk/ap

Zatčením dvou mladíků francouzská policie minulý týden zmařila atentát, který dvojice ve jménu džihádu chystala proti bezpečnostním silám v oblasti města Orléans ve střední Francii. Oznámil to francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Sdělil, že od atentátů policie již zadržela 346 lidí.

„Domácí rozvědka DGSI zmařila připravovaný atentát proti představitelům bezpečnostních sil v oblasti Orléansu. Při zásahu 19. prosince byli zatčeni dva Francouzi. Jednomu je 20 let a s policií zatím neměl problémy, druhému je 24 a je známý delikvent,“ upřesnil ministr při návštěvě policistů a četníků v Toulouse na jihozápadě země.

Podle zdrojů agentury AFP byl jeden ze zatčených původem z Maroka, druhý z Toga.

Dvojice byla v kontaktu s jedním francouzským džihádistou, který je v Sýrii a který nejspíš mladíky k atentátu navedl. K přípravě útoků na vojáky, policisty, četníky a představitele státu jeden ze zatčených již přiznal, řekl ministr. Od roku 2013 policie tak podle něj zmařila celkem deset atentátů.

Zákaz vstupu do Francie dostalo 3414 lidí

Od krvavých atentátů islamistů 13. listopadu v Paříži a následného obnovení hraničních kontrol úřady také odmítly vstup do Francie 3414 osobám, které pro zemi představovaly možnou bezpečnostní hrozbu, oznámil Cazeneuve.

Dodal, že v rámci výjimečného stavu bezpečnostní složky již provedly 2898 domovních prohlídek a razií, které vedly k zadržení 346 osob, z nichž 297 skončilo ve vyšetřovací vazbě a 51 bylo odsouzeno k trestu vězení.