Policie chce obvinit ženu izraelského premiéra ze zpronevěry

Sára Netanjahuová

Sára Netanjahuová Zdroj: Assis1 via Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Izraelská policie doporučila obvinit manželku premiéra Benjamina Netanjahua ze zpronevěry státních peněz, které se měla dopustit mimo jiné nadsazováním výdajů na domácnost premiéra. Policie je přesvědčena, že má dostatek důkazů k tomu, aby dostala Sáru Netanjahuovou k soudu.

Policie neposkytla k případu podrobnosti. Loni ale pobouřila veřejnost zpráva, ve které finanční kontrola zveřejnila detaily vysokých a nevyvážených výdajů premiérovy domácnosti. Ty jsou hrazené z peněz daňových poplatníků.

Z dokumentu finančního kontrolora Josefa Šapiry vyplynulo, že z peněz daňových poplatníků se v letech 2009 až 2013 zaplatily vysoké sumy za úklid, a to i v soukromé Netanjahuově rezidenci, kde manželský pár Netanjahuových téměř nepobývá.

Vysoké byly i účty za jídlo, velkoryse byl za opravy v době svátků, kdy měl personál volno, placen elektrikář a člen vládní formace Likud, který ale do rezidence docházel jeden čas mimořádně často. Netanjahuová prohrála v únoru soudní spor s jedním z bývalých zaměstnanců, který ji obvinil, že mu běžně nadávala a že ho urážela.

Obvinění proti Netanjahuové ze strany bývalých zaměstnanců domácnosti se objevily v minulosti už několikrát. Premiérova manželka je prý týrala návaly hněvu a přehnanými požadavky. Svou roli v tom prý hrálo i údajné přehnané pití alkoholu. Netanjahuová není v Izraeli příliš oblíbená, média ji často obviňují z extravagantních výdajů. Výpovědi o údajném tyranizování zaměstnanců se objevila už během prvního funkčního období premiéra Netanjahua před 16 lety.