Policie prověřuje možné motivy útoku v Dortmundu

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund poškozený výbuchem

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund poškozený výbuchem Zdroj: ČTK

Při úterních explozích poblíž autobusu Borussie před utkáním fotbalové LM v Dortmundu byl zraněn policista i jeden z hráčů
Exploze u autobusu fotbalového klubu Borussia Dortmund: Zraněn byl fotbalista Barta i policista
Exploze u autobusu fotbalového klubu Borussia Dortmund: Zraněn byl fotbalista Barta i policista
Exploze u autobusu fotbalového klubu Borussia Dortmund: Zraněn byl fotbalista Barta i policista
Policisté a hasiči u autobusu fotbalistů Borussie Dortmund, kde došlo k explozi
9
Fotogalerie

Vyšetřovatelé úterního bombového útoku na fotbalisty Dortmundu prověřují podle německých médií možné islamistické pozadí činu. V psaní, které se našlo poblíž místa činu, se podle nich připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně. Vyšetřování útoku na fotbalisty převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které je běžně zodpovědné za stíhání závažných teroristických činů. Zároveň se v souvislosti s útokem objevil i další text, který by mohl pocházet z antifašistických kruhů. Ani jeden vzkaz však nemusí být pravý.

List, který byl nalezen nedaleko místa trojice explozí, podle deníku Süddeutsche Zeitung začíná slovy o Alláhovi. Dále se v něm píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, a o zapojení Německa do boje proti takzvanému Islámskému státu. Proto, stojí dále v textu, jsou nyní sportovci a další prominenti v Německu i v jiných "křižáckých zemích" na "listině smrti" Islámského státu.

Neznámý autor dopisu, který se zmiňuje i o kancléřce Angele Merkelové, požaduje, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu.

Vyšetřovatelé ve spolupráci s odborníky na islám pokračují v analýze listu. Na závěrečné hodnocení je podle nich ještě brzy. Ve hře je i možnost, že se skutečný pachatel snaží vyšetřovatele zmást. Podobný způsob přiznání se k činu je totiž u islamistů nezvyklý.

Podívejte se, jak to vypadalo na místě incidentu:

Na nesrovnalosti upozornil mimo jiné expert veřejnoprávní televize ARD na terorismus Michael Stempfle, podle něhož je velkou otázkou, jestli by islamisté skutečně volili formulace, které byly použity. Süddeutsche Zeitung s odvoláním na experty uvedl, že jednostránkový text o 91 slovech napsala nejspíš osoba, pro kterou je němčina mateřským jazykem. Zároveň list podotýká, že i tak prohlášení obsahuje řadu gramatických chyb.

Objevilo se také další psaní, které se od úterního večera šíří internetem. Kdosi v něm napadá politiku fotbalového Dortmundu, který prý nepostupuje dostatečně tvrdě proti rasistům, nacistům a pravicovým populistům. Autobus byl podle tohoto dopisu napaden jako symbol politiky fotbalového týmu. Vyšetřovatelé zkoumají autenticitu textu.

Také u něj existují vážné pochyby. Podle odborníků oslovených televizí ARD nepůsobí psaní jako pravé. Stejný názor má i provozovatel portálu, kde bylo poprvé zveřejněno.

Ve hře jsou tak nadále všechny možnosti, včetně toho, že za útokem stojí pravicoví radikálové nebo fotbaloví chuligáni.

Autobus fotbalistů Dortmundu v úterý cestou na večerní domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.