Politická změna v Sýrii může nastat i za Asada, říká Francie

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Politický přechod v Sýrii může nastat i za setrvání prezidenta Bašára Asada v čele země. Zopakoval to dnes francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v regionálním tisku. "Jednotná Sýrie obnáší politický přechod. To neznamená, že Bašár Asad musí předtím odejít, ale jsou potřeba záruky do budoucnosti," uvedl Fabius.

„Boj proti DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) je zásadní, ale nebude zcela účinný, pokud syrské a regionální síly nebudou postupovat jednotně,“ dodal šéf francouzské diplomacie. Vzápětí si ale položil otázku, zda je taková spolupráce za Asada možná, když syrský prezident „spáchal tolik ohavností“ a má proti sobě velkou část populace.

Francie se spolu s dalšími účastníky koalice, která podniká letecké údery na pozice IS, snaží najít politické nebo vojenské řešení války v Sýrii.

Podle Paříže by bylo nejúčinnější nasadit do boje s IS syrskou armádu, ovšem bez Asada coby velitele. „Není možné pracovat se syrskou armádou, dokud je Asad jejím šéfem,“ řekl Fabius podle agentury AFP na konci týdne na okraj klimatické konference v Paříži.

Dodal, že zkušenost z Iráku a Afghánistánu ukázala, že západní pozemní jednotky jsou rychle vnímány jako okupanti. „Operace musejí vést lokální síly - umírněné syrské, arabské, kurdské, případně syrská armáda, což je ale nemožné bez politické změny,“ řekl Fabius.