Politický pat prý španělskou ekonomiku nepoškodil, zemi čeká silný růst

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy při povolebním vyjednávání s předsedou levicové strany Podemos Pablem Iglesiasem

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy při povolebním vyjednávání s předsedou levicové strany Podemos Pablem Iglesiasem Zdroj: CTK

Tempo růstu španělské ekonomiky v letošním roce překročí tři procenta, ačkoli patová politická situace v zemi začíná mít na hospodářství negativní vliv. V rozhovoru s listem ABC to uvedl prozatímní ministr hospodářství Luis de Guindos. Červencová vládní prognóza přitom letošní tempo růstu odhadovala pouze na 2,9 procenta.

V loňském roce španělská ekonomika stoupla o 3,2 procenta, tedy nejprudším tempem od začátku hospodářské krize v roce 2008. Ekonomika se teprve koncem roku 2013 vymanila z recese a teď patří k nejrychleji rostoucím v Evropské unii.

Španělské politické strany však od loňského prosince nedokázaly vytvořit stabilní vládu. Negativní ekonomické důsledky patové politické situace se podle ministra projeví ve čtvrtém čtvrtletí. Letošní hospodářský růst zatím podporují silné spotřebitelské výdaje, za kterými stojí zlepšující se podmínky na trhu práce a rekordní příliv turistů.