Polská ekonomika roste nejrychleji za pět let. Žene ji vysoká spotřeba a oživené investice

Finanční centrum ve Varšavě

Finanční centrum ve Varšavě Zdroj: DocentX

Centrum Varšavy
Panorama Varšavy
3
Fotogalerie

Hrubý domácí produkt (HDP) Polska se ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně o 4,7 procenta, ekonomika tak rostla nejrychleji za více než pět let. Vyplývá to z prvního odhadu, který zveřejnil polský statistický úřad. Podle analytiků k růstu nadále přispívá vysoká spotřeba, ke které se přidalo oživení investic.

Proti předchozím třem měsícům ekonomika expandovala o 1,1 procenta. Ve druhém kvartálu podle zpřesněných údajů stoupla o 0,9 procenta. Analytici očekávali v průměru zvýšení HDP o 4,5 procenta. Za celý rok pak čekají zrychlení tempa růstu na 4,1 procenta z loňských 2,7 procenta.

"Spotřeba si zachovala velký příspěvek k růstu HDP díky vysokému růstu mezd a rozpočtovým stimulům," komentoval statistiku hlavní ekonom ING Bank Slaski Rafal Benecki. "Novým prvkem, který pomáhá HDP, jsou investice," dodal. Meziroční růst kapitálových výdajů podle něj ve třetím čtvrtletí oživil na zhruba pět procent.

Investice v Polsku loni klesaly, částečně kvůli nižšímu přílivu pomoci od Evropské unie. Dvouciferný procentní růst stavební produkce v posledních měsících však naznačoval obrat.

Kritici vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), která se dostala k moci v roce 2015, tvrdí, že pokles investic způsobuje částečně větší nepředvídatelnost vývoje domácí politiky. PiS v první polovině loňského roku představila program přídavků na děti v objemu zhruba jednoho procenta HDP a schválila zákon, který snižuje od října 2017 věk odchodu do důchodu. Současně však zlepšila výběr daní.

Míra nezaměstnanosti v Polsku se snížila na 6,6 procenta a je nejnižší od přechodu z komunismu na počátku 90. let. Rozpočet centrální vlády za devět měsíců letošního roku vykázal nejvyšší přebytek za čtvrtstoletí. Mimo jiné díky dvoucifernému růstu příjmů z daně z přidané hodnoty.