Česká ekonomika meziročně vzrostla o pět procent. Koruna může posílit na nová maxima

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční růst na pět procent ze 4,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Jde o nejrychlejší tempo za dva roky. Mezičtvrtletně HDP zpomalil růst ze 2,5 na 0,5 procenta. V prvním odhadu to uvedl Český statistický úřad. Analytici počítali s meziročním růstem o 4,7 procenta a s mezičtvrtletním zpomalením růstu na 0,2 procenta či poklesem.

"Česká ekonomika zřejmě zažívá vrchol svého cyklického růstu. Pětiprocentní meziroční dynamiku jsme sice viděli už v roce 2015, tehdy byl ale růst napumpován penězi EU, které bylo nutné do konce roku utratit. Tentokrát stojí za růstem stabilnější faktory. Nejdůležitějším je nepochybně rostoucí zaměstnanost a silný růst mezd," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Ekonomika se ve třetím čtvrtletí pohybovala jedno procento nad svým potenciálem," upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle něj by měl rychlý růst ekonomiky posunout Českou republiku na 89 procent průměru EU podle HDP na obyvatele v paritě kupní síly. Za celý rok by přitom měla ekonomika stoupnout o 4,6 až pět procent. "Česká republika aktuálně patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v Evropě, spolu s Pobaltím, Slovenskem, Rumunskem, Maltou a Irskem," dodal.

Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová upozornila, že k růstu ekonomiky přispívá domácí i zahraniční poptávka. Spotřebu domácností pak podporuje vysoká zaměstnanost, která ve třetím čtvrtletí stoupla o dvě procenta, doprovázená zrychlujícím růstem mezd. "Rychlý a výrazný nástup oživení investic, silná spotřeba domácností a robustní výkon exportu posunou celoroční růst HDP k 4,5 procenta," uvedla.

Česká měna v reakci na výsledek zpevnila vůči euru během 20 minut obchodování o tři haléře na 25,53 korun za euro, vyplývá z dat společnosti Patria Finance. Podle analytika Akcenty Miroslava Nováka nelze vyloučit, že během dne posílí na nová maxima pod 25,50 korun za euro.

"Jsme už dost možná na cyklickém maximu. K rychlejšímu růstu nám chybí zdroje: konkrétně zaměstnanci," uvádí na svém twitteru Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Zpomalení mezičtvrtletního růstu HDP je podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela sezonním výkyvem daným letními prázdninami, kdy si lidé v automobilovém průmyslu vybírají celozávodní dovolené. "Z dnešního mírně horšího čísla neděláme velké závěry," uvedl Zeisel. Za celý rok očekává růst ekonomiky o 4,4 procenta.