Polsko podpořilo zlotý prodejem eur, Maďarsko zrušilo emisi dluhopisů

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

Polská centrální banka dnes vstoupila na devizový trh, aby prodejem eur podpořila kurz domácí měny. Obchodu si všimli obchodníci různých komerčních bank a centrální banka později tyto informace potvrdila. Maďarsko zase zrušilo aukci tříletých státních dluhopisů a snížilo objem nabídky dluhopisů desetiletých.

„Viděli jsme centrální banku prodávat eura,“ uvedl jeden z obchodníků. Polský zlotý od června ztratil zhruba desetinu své hodnoty kvůli odklonu investorů od rizikovějších aktiv. Centrální banka proto v uplynulých měsících již několikrát intervenovala na trhu v jeho prospěch.

Polsko se snaží bránit poklesu domácí měny, aby odvrátilo nárůst státního dluhu, který je z velké části denominován v zahraničních měnách.

Maďarsko dnes zrušilo aukci tříletých státních dluhopisů, poprvé od roku 2008, a výnosy u zbývajících dvou skupin dluhopisů, se splatností pět a deset let, se zvýšily. Důvodem jsou obavy, zda si Budapešť zajistí novou dohodu o půjčce s Mezinárodním měnovým fondem. Stát rovněž snížil objem nabízených desetiletých dluhopisů.

Maďarská vláda pod tlakem trhů požádala minulý měsíc MMF a Evropskou unii o poskytnutí záložního úvěru. Mise EU a MMF však v polovině měsíce ukončila v Budapešti neformální jednání a zemi opustila kvůli neshodám ohledně nového zákona, který by mohl podkopat nezávislost centrální banky. To vrhlo stín na novou dohodu.

Maďarská vládní agentura pro správu dluhu AKK snížila svoji původní nabídku desetiletých obligací o tři miliardy forintů (248,3 milionu Kč). V případě pětiletých prodala obligace za deset miliard forintů, jak plánovala. AKK se však rozhodla odmítnout všechny nabídky v aukci tříletých dluhopisů, protože rozpětí nabízených výnosů bylo příliš široké, řekl náměstek ředitele AKK László András Borbély.