Polsko postaví plot proti migrantům. EU těží z vakcinačních pasů

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Polsko postaví plot 

Polsko postaví na hranicích s Běluruskem plot a zároveň v těchto místech zdvojnásobí počet vojáků. Uvedl to ministr obrany Mariusz Blaszczak. „Je nezbytné zvýšit počet vojáků, brzy jich bude dvojnásobek, dostaneme se na dva tisíce,“ řekl ministr obrany. Plot by měl být vysoký dva a půl metru. 

Podle ministra obrany to má zastavit příchod migrantů, které se za hranice EU snaží dostat běloruská vláda jako odplatu za uvalené sankce. V minulých týdnech Polsko, Litva a Lotyšsko zaznamenaly zvýšený počet migrantů z Afghánistánu a Iráku, kteří přicházeli právě z Běloruska. Prezident Lukašenko tak vede proti EU hybridní válku, aby zvýšil tlak na členské státy, myslí si zástupci sedmadvacítky. 

Evropa létá 

Nadechující se letecký průmysl se kvůli variantě Delta opět utlumil, informuje o tom agentura Bloomberg. Ve Spojených státech se letecký provoz se před několika týdny dostal na 80 procent předpandemického období, nyní ale cestující opět hromadně ruší rezervované lety. Obdobná situace se odehrává také v Číně a v Austrálii. Čínské aerolinky v srpnu odbaví nejméně letů od letošního února. 

Naopak v Evropě počet letů stoupá. Ještě v dubnu byl letecký provoz na třetině výkonu v roce 2019, nyní už dosahuje dvou třetin předpandemické úrovně. Navzdory variantě koronaviru Delta, která se rozšířila po celé Evropě, se díky vakcinačním pasům a pravidlům testování či karantény pro nově příchozí daří udržet růst letectví. 

Z trhů a burz 

Akcie rostly

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden růstem a index Nasdaq uzavřel na novém rekordu. Vliv na to mělo oznámení, že americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) plně schválil k použití vakcínu proti covidu-19. Dařilo se také energetickým společnostem díky růstu cen ropy.

Index Dow Jones stoupl o 215,63 bodu, tedy 0,61 procenta, na 35.335,71 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 37,86 bodu, neboli 0,85 procenta, na 4479,53 bodu. Index Nasdaq se zvýšil o 227,99 bodu, čili 1,55 procenta, na 14.942,65 bodu.

Farmacii se daří 

FDA dnes plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer a BioNTech k očkování proti covidu-19. Preparát byl dosud, podobně jako vakcíny dalších výrobců, schválen pouze k nouzovému použití, nyní je první plně schválenou očkovací látkou v USA. To by mohlo zrychlit očkování v USA.

Nejlépe se dařilo akciím energetických firem, jako Exxon Mobil a Chevron, a farmaceutických společností v čele se společnostmi Pfizer, BioNTech a Moderna. Akcie výrobce léků Trillium Therapeutics pak prudce vzrostly po zprávě, že ho koupí firma Pfizer. Naopak akcie automobilky General Motors kvůli svolání elektrických vozů Chevrolet Bolt ke kontrole oslabily, napsala agentura Reuters.

Tweet dne 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil při příležitosti návštěvy Ukrajiny podpořil zemi ve sporu s Ruskem o poloostrov Krym. „Navzájem se budeme podporovat a bojovat bok po boku za naši svobodu a demokracii,“ pronesl Vystrčil. 

Stane se dnes 

  • Pokračuje stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn. Stávka za vyšší mzdy potrvá do středy do 2.00.
  • Astronauty americké NASA Marka Vande Heie a japonské JAXA Akihika Hošideho čeká pracovní směna vně Mezinárodní vesmírné stanice s instalací držáku pro nové solární panely. Plánovaná délka jejich pobytu venku je šest hodin a padesát minut.
  • Virtuálně se sejdou lídři zemí G7, aby prodiskutovali situaci v Afghánistánu.