Polsko v nejbližších letech euro zřejmě nepřijme

Jacek Rostowski, polský ministr financí

Jacek Rostowski, polský ministr financí

Polsko nepřijme euro během čtyřletého období příštího parlamentu, to znamená, že v roce 2015 s ním platit ještě nebude. V rozhlasové stanici TOK FM to řekl polský ministr financí Jacek Rostowski. Podle původních plánů mělo Polsko přijmout euro příští rok, globální krize a vysoké rozpočtové deficity to ale zmařily. Navíc dluhová krize v eurozóně naladila proti euru i polskou veřejnost.

Na otázku, jestli by Poláci mohli platit eurem během nadcházejícího desetiletí, Rostowski řekl: „Mohlo by to tak být, nechci to vylučovat, rozhodně to ale není otázkou několika příštích let. Nedovedu si představit, že se to stane během funkčního období příštího parlamentu.“

Polsko bude volit nový parlament 9. října na čtyři roky. Průzkumy veřejného mínění ukazují na vítězství nynější vládní strany Občanská platforma premiéra Donalda Tuska.

Rostowski na počátku roku prohlásil, že Polsko nemá v úmyslu zavést euro, dokud si eurozóna nevyřeší nynější krizi. Varšava přijetí eura neustále odkládá, říká ale, že zavedení eura zůstává jejím strategickým cílem.

Eurem platí z 27 států Evropské unie 17 zemí. Jako poslední do eurozóny vstoupilo na začátku ledna Estonsko. Česká republika nemá zavedení eura mezi svými prioritami a stanoveno nemá ani žádné konkrétní datum přijetí jednotné evropské měny.