Pořádek v zemi byl obnoven, tvrdí kazašský prezident. Trumpova sociální síť odstartuje v únoru

Pořádek byl obnoven, uvedl Kazašský prezident.

Pořádek byl obnoven, uvedl Kazašský prezident. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Trump svou sociální síť spustí v únoru 

Mediální společnost exprezidenta USA Donalda Trumpa vypustí 21. února do světa aplikaci, s níž bude možné se připojit na novou sociální síť nazvanou Truth Social. Podle agentury Reuters to vyplývá z informací na stránkách obchodu s aplikacemi App Store od firmy Apple. Trump o svoje účty na Twitteru a Facebooku přišel krátce poté, co jeho příznivci před rokem zaútočili na sídlo Kongresu. Správci sítí uvedli, že tehdejší prezident na sítích podněcoval k násilí. Trump a řada dalších republikánů přitom tvrdí, že velké technologické firmy cíleně potlačují konzervativní hlasy.

Aplikace Truth Social je podle dostupných ukázek velmi věrnou kopií twitteru, kde měl exprezident před zrušením účtu téměř 89 milionů sledujících uživatelů. Na stránkách společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která bude sociální síť provozovat, se uvádí, že nová platforma má skončit s „politickou diskriminací“ a má být prostředkem boje proti vlivu velkých technologických firem.

TMTG v prosinci vybrala miliardu dolarů od soukromých investorů, celková tržní hodnota firmy je nyní asi 5,3 miliardy dolarů, přičemž akcie firmy dnes vzrostly zhruba za hodinu o 20 procent.

Situace v Kazachstánu se stabilizuje 

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil prezident středoasijské republiky Kasym-Žomart Tokajev podle agentury TASS. Místní složky mají situaci v zemi pod kontrolou, dodala hlava státu. Ministerstvo vnitra oznámilo, že bezpečnostní síly zadržely při nepokojích v zemi přes 3000 lidí, 26 osob bylo „zlikvidováno“ a 18 lidí zraněno. Resort rovněž informuje o 18 zabitých a 748 zraněných příslušnících bezpečnostních sil.

„Ústavní pořádek byl z velké části obnoven ve všech regionech země. Místní orgány mají situaci pod kontrolou. Teroristé však používají zbraně a poškozují majetek občanů. Proto je třeba, aby protiteroristická operace pokračovala, dokud nebudou bojovníci zcela zlikvidováni,“ řekl Tokajev po zasedání bezpečnostního štábu.

Navzdory oficiálním informacích se podle zpravodaje BBC i dalších zdrojů v největším městě Kazachstánu Almaty ozývala v průběhu noci intenzivní střelba. Pouliční boje s oběťmi na životech pokračují i podle ruské agentury TASS.

„V současné době bylo zadrženo přes 3000 lidí, 26 (osob) bylo zlikvidováno a 18 zraněno,“ citovala ráno agentura Interfax ministerstvo vnitra. Bezpečnostní složky mají podle resortu pod kontrolou všechny budovy městských a okresních úřadů a také policejních stanic. Interfax už dříve informoval, že generální prokuratura zahájila trestní řízení v souvislosti s nepokoji a případným viníkům hrozí tresty od osmi let vězení až po doživotí se ztrátou občanství.

Vojáci ve čtvrtek střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů. Zásah si podle agentur vyžádal mezi protestujícími zraněné a zřejmě i mrtvé, úřady ale přesnější údaje nesdělily a z dnešního prohlášení zatím nejsou jasné podrobnosti. Úřady už v noci na čtvrtek informovaly o „likvidaci“ desítek útočníků na administrativní budovy, což některá zahraniční média interpretovala tak, že policie zabila desítky demonstrantů.

Starlink má 145 tisíc zákazníků

Poskytovatel satelitního internetu Starlink, který spadá pod Elona Muska, má 145 tisíc zákazníků z 25 zemí světa. Od listopadu službě přibylo pouze pět tisíc zákazníků. Podle Elona Muska je pomalý přírůstek nových uživatelů satelitního internetu mimo jiné způsoben problémy s dodávkami křemíku, což zpomaluje produkci zařízení pro příjem satelitního internetu. Satelity Starlink v současné době na oběžné dráze stále přibývají. Naposledy ve čtvrtek raketa Falcon 9 vynesla na orbitu Země 49 nových satelitů. 

Z trhů a burz

Akcie opět oslabily

Americké akcie opět oslabily. Jejich pokles byl ale mnohem mírnější než ve středu, kdy náladu na akciovém trhu zasáhl zápis z prosincového zasedání americké centrální banky (Fed), který naznačil možnost rychlejšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Dow Jonesův index dnes ztratil 0,47 procenta a uzavřel obchodování na 36.236,47 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,10 procenta na 4696,05 bodu a index Nasdaq Composite se snížil 0,13 procenta na 15.080,87 bodu.

Nervozita z Fedu

Představitelé Fedu se podle zápisu domnívají, že oživování ekonomiky a růst inflace by si mohly vyžádat dřívější a rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než se předpokládalo. Zápis rovněž uvádí, že podle některých představitelů by měl Fed relativně brzy po zahájení zvyšování úroku začít snižovat objem dluhopisů ve svém vlastnictví. 

Poměrně úspěšný den na burze za sebou měly čínské tituly Alibaba (posílení o 5,68 procenta) nebo Tencent (1,49 procenta), ale i americký Peloton (5,34 procenta) nebo Duolingo (3,57 procenta). Naopak bitcoin zažívá silné turbulence, které jsou spojené se situací v Kazachstánu a s avizovanými kroky Fedu. Během noci ze čtvrtka na pátek jeho hodnota klesla z 43 tisíc dolarů na 41 800 dolarů (údaje k 7. 1. 7:00) 

Tweet dne

Ačkoliv kazašský prezident Tokajev tvrdí, že úřadům se podařilo obnovit pořádek zemi, v noci byla ve největším městě Almaty slyšet střelba. 

Stane se dnes 

  • Jihokorejská společnost Samsung Electronics zveřejní předběžné výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí.
  • Německý kancléř Olaf Scholz bude jednat s premiéry německých spolkových zemí o karanténních opatřeních.
  • Pokračuje největší světový veletrh spotřební elektroniky CES. Trvat bude až do 8. ledna.