Poražení roku: Řada miliardářů loni prodělala jmění

Brazilec Eike Batista loni zažil dramatický pád

Brazilec Eike Batista loni zažil dramatický pád Zdroj: profimedia.cz

Brazilec Eike Batista, kdysi osmý nejbohatší člověk světa, loni přišel o vše. Nyní dluží 1,2 miliardy dolarů.
Iris Fontbona, hlava rodiny vlastníci těžaře mědi Antofagasta, loni prodělala 5,3 miliardy dolarů. Majetek chilského rodu, stranícího se veřejnosti, se tak ztenčil na 15,3 miliardy dolarů.
Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov v roce 2013 přišel o 5,2 miliardy dolarů. Zbyl mu majeteck v hodnotě 12,8 miliardy dolarů.
Třetí nejbohatší Mexičan Alberto Bailleres loni prodělal 4,3 miliardy. na snímku ej ejho 92 metrů dlouhá jachta v chorvatském Rovinji
Devátý nejbohatší človek světa Oleg Děripaska v roce 2013 prodělal čtyři miliardy dolarů.
8
Fotogalerie
Zatímco Bill Gates se loni vrátil na špičku, řada lidí ze seznamu těch nejbohatších měla v roce 2013 mnohem méně štěstí. Miliardy či dokonce desítky miliard dolarů prodělali hlavně ti, jejichž podnikání souvisí s nerostnými surovinami.

Na burze loni dokázalo zbohatnout mnoho lidí. Na pohybech kurzů letos obchodníci vydělali 9,3 bilionu dolarů, což odpovídá součtu hrubých domácích produktů Německa, Velké Británie a Francie, tří nejsilnějších evropských ekonomik.

Rok 2013 ale přinesl i spektakulární pády z výsluní, vyplývá z řebříčku nejméně úspěšných miliardářů loňského roku, které sestavil deník Die Welt. Jeden případ přesto mezi ostatními vyčnívá. Zatímco mnoho boháčů přišlo o miliardy dolarů, jen jeden z dříve nejbohatších lidí světa spadl na úplné dno.

Brazilec Eike Batista byl kdysi s 34,5 miliardy dolarů osmým nejbohatším člověkem světa, kvůli krachu své petrochemické společnosti OGX ale přišel o všechno. Jen loni Batista prodělal 13,6 miliardy dolarů a nyní jeho majetek dosahuje záporných hodnot, konkrétně mínus 1,2 miliardy dolarů.

OBRAZEM: Miliardáři, kteří loni nejvíce prodělali

Nedařilo se ani dalším Jihoameričanům. Iris Fontbona, hlava jednoho z nejbohatších chilských klanů, loni přišla o 5,3 miliardy dolarů. Způsobil to pád akcií společnosti Antofagasta. Těžař mědi, ve kterém rodina Fontbona drží 61 procent, letos na burze odepsal 37 procent.

Špatně se vedlo i některým ruským oligarchům. Oleg Děripaska a Alexej Mordašov sice nepodnikají ve stejném odvětví, jejich těžební a ocelářské společnosti ale utrpěly propadem cen komodit a odlivem zahraničních investorů, které odradila pověst místního podnikatelského prostředí. Ruská burza loni navíc ztratila přibližně deset procent a kvůli tomu zchudli i místní velkopodnikatelé.

Zahraniční investoři se loni postavili zády i k Ukrajině, místní akcie se v průměru propadly o 15 procent. Doplatil na to i nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, který přišel o 5,2 miliardy dolarů.

Vítězem roku je naopak zakladatel Microsoftu Bill Gates. Svůj majetek loni rozmnožil o 15,5 miliardy dolarů a s celkovými 78 miliardami dolarů vytlačil z vrcholu Mexičana Carlose Slima.