Posílíme pravomoci Skotska, potvrdil Cameron. Skotové pochybují

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK

Britský premiér David Cameron dnes ocenil, že Británie po čtvrtečním skotském referendu zůstává jednotná. Během vystoupení na Downing Street v Londýně potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci, a prohlásil, že nové pravomoci by měly současně získat i Anglie, Skotsko a Severní Irsko. Návrhy zákonů pro Skotsko by měly být hotové v lednu.

„Skotský lid promluvil a přinesl jasný výsledek. Udržel naši zemi složenou ze čtyř národů pohromadě. Stejně jako miliony dalších lidí z toho mám velkou radost,“ řekl Cameron s tím, že otázka skotské samostatnosti byla „na generaci“ vyřešena.

„Nemůže o tom být sporu, nebude se nic opakovat. Slyšeli jsme vůli Skotů,“ prohlásil. „Chci také ocenit stoupence nezávislosti za jejich dobře vedenou kampaň, a říci všem, kdo hlasovali pro nezávislost: 'Slyšíme vás'.“

Ve čtvrtečním referendu Skotové jasně odmítli nezávislost. Zůstane zachováno jednotné Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Pozornost se však bude soustředit na splnění slibu předání dalších pravomocí skotskému parlamentu v Edinburghu, které Skotům přislíbily tři hlavní britské politické strany.

Cameron dnes potvrdil, že tento slib bude zcela splněn. Do ledna bude připraven návrh zákona o předávání nových pravomocí, řekl.

Jak ale oznámila Televize Channel 4 News, v ulicích Edinburghu vládne mezi příslušníky obou voličských táborů značná skepse. Skotové totiž pochybují, že Londýn slibované reformy skutečně splní.

Reuters: Skotským referendem prý britské reformy začínají
Skotský flirt s nezávislostí otevřel obecnější debatu o nesrovnalostech v britském ústavním pořádku. Zatímco Skotsko, Severní Irsko i Wales mají své zastupitelské sbory, které řeší místní problémy, Anglie nic takového nemá. O jejích záležitostech rozhoduje centrální parlament, tedy i poslanci z ostatních tří částí monarchie.
„Teď máme šanci a velkou příležitost změnit a zlepšit způsob britské vlády,“ prohlásil dnes Cameron. „Skotsko hlasuje odděleně ve svém parlamentu o záležitostech jako jsou daně, výdaje a sociální dávky. Stejnou možnost by měla mít Anglie, Wales a Severní Irsko.“
Decentralizace by ale mohla dopadnout i na samotnou Anglii. Hovoří se tam o větší správní volnosti pro severní regiony; vlastního starostu a městskou radu má už hlavní město Londýn.

Nové pravomoci projedná nový parlament

O návrhu však bude hlasovat až nový parlament, který vzejde z voleb v květnu příštího roku. Podle dosud zveřejněných návrhů by Skotové měli mít především větší pravomoci při vybírání daní.

Současně však mohou tyto ústupky vést k podobným požadavkům ve Walesu, Ulsteru a také ke snahám o více pravomocí buď pro Anglii jako takovou nebo pro její regiony. Cameron dnes potvrdil, že jim hodlá vyjít vstříc. „Stejně jako Skotové budou hlasovat ve svém skotském parlamentu o daních, výdajích a sociálním zabezpečení, tak by o těchto záležitostech měly být s to hlasovat i Anglie, Wales a Severní Irsko,“ prohlásil.

„A to vše musí probíhat současně a ve stejném tempu jako vypořádání se Skotskem,“ zdůraznil Cameron s tím, že na přípravě nových pravomocí pro ostatní země Spojeného království bude pracovat bývalý ministr zahraničí William Hague.

Otázka pravomocí pro Anglii je ožehavým tématem především v Cameronově Konzervativní straně. Anglie nemá svůj parlament a o všech jejích záležitostech se rozhoduje v parlamentu ve Westminsteru, kde ovšem sedí i poslanci za Skotsko, Wales a Severní Irsko. Tyto země mají přitom své zastupitelské sbory a rozhodují například o zdravotnictví a školství a dalších záležitostech, na které již Londýn nemá vliv.

„Jsem již dlouho přesvědčen o tom, že klíčovou a chybějící součástí této debaty je Anglie… Otázka anglických hlasů pro anglické zákony… vyžaduje definitivní odpověď,“ řekl Cameron. „Musí být slyšet i miliony hlasů v Anglii,“ dodal.

Clegg: Je to nová kapitola naší historie

Také vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg dnes ocenil, že „Skotové přijali toto závažné rozhodnutí zachovat naši rodinu národů pro příští generace“. I on zdůraznil, že je zapotřebí splnit slib a poskytnout Skotům nové pravomoci. Podle něj je skotské referendum také „novou kapitolou… širších ústavních změn v celé unii“.

Premiér již mluvil se skotským prvním ministrem a hlavním stoupencem skotské nezávislosti Alexem Salmondem. „Pogratuloval jsem mu k náročné kampani. Jsem potěšen, že (jeho) Skotská národní strana se připojí k jednání o dalším předávání pravomocí“ Skotsku, uvedl Cameron.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci