Posílíme spolupráci, slíbil Cameron v Paříži. Chce bombardovat IS

David Cameron a Francois Hollande

David Cameron a Francois Hollande Zdroj: CTK

Francouzský prezident François Hollande a britský premiér David Cameron po jednání v Paříži prohlásili, že obě země chtějí posílit spolupráci a výměnu informací mezi svými tajnými službami. Zároveň zdůraznili nutnost zintenzivnění boje proti takzvanému Islámskému státu (IS) a Cameron řekl, že Británie by se měla zapojit do úderů na cíle IS v Sýrii.

Setkání s Cameronem je pro Hollandea prvním ze série jednání s předními světovými politiky na téma terorismus a situace v Sýrii. Hollande vyzval k vytvoření široké koalice v boji proti IS po pařížských teroristických útocích z 13. listopadu. Dnes ráno společně s Cameronem a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou nejdřív navštívil koncertní sál Bataclan, v němž se odehrál nejkrvavější z atentátů: při rockovém koncertě tam bylo zabito 89 lidí.

Oba státníci na společné tiskové konferenci znovu vyzvali k intenzivnějšímu boji proti Islámskému státu, jenž se k pařížským atentátům přihlásil. Podle Hollandea je vojenským cílem „způsobit (Islámskému státu) co největší škody“. Prezident potvrdil, že Francie zintenzivní útoky proti IS. „Jsme přesvědčeni, že musíme pokračovat v úderech proti DAEŠ (arabská zkratka pro IS) v Sýrii,“ prohlásil Hollande. Francie se prý chystá údery v Sýrii zesílit s pomocí své jediné letadlové lodě Charles de Gaulle.

„Zintenzivníme své údery, vybereme si cíle, jejichž zničení bude pro tuto teroristickou armádu znamenat co největší škody,“ varoval Hollande a poukázal na „společné závazky“ Paříže a Londýna v otázkách obrany.

Cameron chce bombardovat

Cameron vyjádřil přesvědčení, že Británie by měla provádět letecké údery proti IS v Sýrii po boku Francie a dalších spojenců. Britský parlament však musí údery nejdřív schválit. „Tento týden v parlamentu předložím naši komplexní strategii postupu vůči ISIL (Islámskému státu),“ řekl Cameron. „Rozhodně podporuji akci, kterou prezident Hollande podnikl s cílem udeřit na ISIL v Sýrii, a jsem pevně přesvědčený, že Británie by měla učinit totéž.“

Cameron přitom v roce 2013 v parlamentu narazil, když mu poslanci neschválili letecké údery proti silám režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Tentokrát je ale britský parlament podle pozorovatelů náletům nakloněn více.

Cameron v Paříži rovněž oznámil, že britskou leteckou základnu na Kypru dal Francii k dispozici pro útoky na Islámský stát v Sýrii. „Dnes jsem prezidentovi (Hollandeovi) nabídl, že základnu RAF Akrotiri může využívat francouzské letectvo zapojené do operací proti DAEŠ, a nabídl jsem také dodatečnou podporu při tankování paliva za letu,“ oznámil Cameron.

Britský premiér dodal, že bude více usilovat o sdílení tajných informací s Francií i s dalšími evropskými partnery. Hollande se ještě dnes sejde také s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. V úterý bude ve Washingtonu hovořit s americkým prezidentem Barackem Obamou, ve středu přijme v Paříži německou kancléřku Angelu Merkelovou, ve čtvrtek se v Moskvě setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a v neděli povečeří s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.