Poskytování úvěrů v eurozóně stouplo v únoru nejvíce od roku 2011

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Poskytování úvěrů domácnostem a firmám v eurozóně rostlo v únoru nejrychlejším tempem od konce roku 2011. Dnešní data Evropské centrální banky (ECB) podle agentury Reuters naznačují, že pozvolné zotavování v zemích platících eurem pokračuje, přestože inflace je nadále velmi nízká a růst světové ekonomiky zpomaluje.

Bankovní úvěry poskytnuté firmám mimo finanční sektor stouply v únoru v meziročním srovnání o 0,9 procenta, což představuje nejrychlejší růst od prosince 2011. V lednu se zvýšily o 0,6 procenta. Růst úvěrů poskytnutých domácnostem zrychlil na 1,6 procenta, což je nejrychlejší tempo od listopadu 2011. V lednu činil meziroční růst 1,4 procenta.

ECB v rámci programu na podporu ekonomiky eurozóny nakoupila v loňském roce aktiva za stovky miliard eur. Tento měsíc oznámila, že program nákupů dluhopisů, kterým se dosud bezúspěšně snaží podpořit velmi nízkou inflaci v eurozóně, zvýší o třetinu na 80 miliard eur (2,1 bilionu korun) měsíčně.

Spotřebitelské ceny v zemích eura klesly v únoru o 0,3 procenta. Na březen se jejich pokles odhaduje na 0,1 procenta. Dolů je tlačí vleklý propad cen ropy, který se začal promítat do cen dalšího zboží a služeb. K poklesu míry inflace ale přispělo i zpomalování rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou. Poskytování úvěrů bankami v eurozóně roste od roku 2014, tento růst je ale relativně nízký a nerovnoměrný.