Požár v Řecku byl prohlášen za největší v historii EU

U pozářu zasahuje i tým českých hasičů

U pozářu zasahuje i tým českých hasičů Zdroj: Reuters

Požár v řeckém národním parku Dadia
Požár v řeckém národním parku Dadia
Požár v řeckém národním parku Dadia
Požár v řeckém národním parku Dadia
Požár v řeckém národním parku Dadia
7
Fotogalerie

Požár na severovýchodě Řecka není ani po 11 dnech pod kontrolou. V pondělí ještě zesílil a nyní s ním bojuje na 500 hasičů včetně těch ze zahraničí. Na místě zasahují i hasiči z Česka. Řecká vláda bude jednat o pomoci oblastem zničeným požáry.

Podle posledních údajů unijního systému Copernicus požáry na severovýchodě Řecka zničily do pondělní půlnoci zhruba 800 kilometrů čtverečních lesů a polí. V posledních dnech je situace nejhorší v oblasti u turecké hranice a v národní parku Dadia. Minulý týden tam zahynulo v souvislosti s požáry 20 lidí, ve všech případech až na jednu oběť šlo o ilegální migranty, kteří se v lesích pravděpodobně skrývali před policií.

Zástupce guvernéra regionu Evros Dimitris Petrovich rozhlasové stanici ERT řekl, že požár pravděpodobně nebude možné dostat pod kontrolu. Evropská komise poznačila požár v národním parku Dadia za největší v historii EU.

Na místě od pondělí zasahuje skoro 500 hasičů, kterým ze vzduchu pomáhá deset vrtulníků a letadel. Na místě jsou mimo jiné i hasiči ze zahraničí včetně Česka. „Situace v Řecku není stále jednoduchá a požáry nejsou plně pod kontrolou,“ uvedla mluvčí českých hasičů Martina Götzová.

Hoří stále také u Atén v národním parku Parnitha či ve středním Řecku. Požár u řecké metropole podle hasičů slábne. 

Vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise dnes projedná opatření na pomoc regionům zasaženým požáry. Situací se bude tento týden zabývat i parlament. V pátek Mitsotakis navštíví ostrov Rhodos, kde silné požáry zuřily v červenci.