Požáry na Rhodosu: Mapa a co dělat, pokud jsem blízko postižené oblasti

Požáry na Rhodu

Požáry na Rhodu Zdroj: Reuters

Evakuace na řeckém ostrově Rhodos (červenec 2023)
Evakuace na řeckém ostrově Rhodos (červenec 2023)
Evakuace na řeckém ostrově Rhodos (červenec 2023)
4
Fotogalerie

Požáry na Rhodu již způsobily evakuaci více než 20 tisíc lidí. Aktuálně je na Rhodu přes 4000 Čechů, evakuace z postižených oblastí se dotkla stovek z nich. Některé cestovní kanceláře pozastavily zájezdy a nabízejí bezplatné storno či náhradní destinace (Čedok, Fischer, Exim tours, Blue Style). Mnoho z těch, kteří mají odletět do Řecka v nejbližších dnech, čeká na vývoj situace v Česku a na vyjádření své cestovní kanceláře, zda se jejich zájezd uskuteční. Situace se dynamicky vyvíjí a tuzemské cestovky čekají, zda české nebo řecké ministerstvo zahraničí vyhlásí plošné doporučení na Rhodos necestovat.

 Podle Martina Smolka z ministerstva zahraničí úřady „nemůžou cestovním kancelářím zakazovat vypravovat zájezdy a situace se dle informací od řeckých hasičů zlepšuje, tudíž česká strana takové doporučení nevydá“. Evakuovaní Češi čekající na let domů se tak mohou na letišti setkat s turisty, kteří teprve přilétají na dovolenou do hotelů, jež nejsou v bezprostředním nebezpečí.

Jaké oblasti jsou požáry zasažené? 

České MZV aktuálně nedoporučuje cestovat do těchto oblastí: Kiotari, Gennadi, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki.

Mapa požárů (Rhodos): 

Satelitní snímek ukazuje oblast zasaženou lesními požáry na RhoduSatelitní snímek ukazuje oblast zasaženou lesními požáry na Rhodu|Reuters

Co dělat, pokud jsem v Řecku v postižené oblasti?

Sledovat aktuální informace. Cestovní kanceláře doporučují svým zákazníkům v Řecku čekat na další vyjádření a zaregistrovat se do databáze MZV DROZD.  Pro případy nouze bylo vytvořeno několik kontaktních telefonních linek – každá cestovní kancelář má alespoň jednu, která zákazníka obyčejně propojí se svým delegátem.

Dále se doporučuje kontaktovat nově zřízenou krizovou linku českého velvyslanectví v Aténách, linku českého ministerstva zahraničí nebo jednu z nouzových linek řeckého ministerstva zahraničí, které zřídilo tři telefonní čísla pro zahraniční turisty v angličtině. Doporučuje se kontaktovat pražskou linku kvůli mírnému přetížení zastupitelského úřadu. Turisté jsou podle mluvčího CK Fischer evakuováni do hotelů v nezasažených oblastech, do kongresových center a jiných dostupných míst, kde jim je poskytnuta základní hygiena a občerstvení. Nastaly také situace, kdy byli turisté druhý den převezeni zpět do hotelu, protože se situace v jeho okolí uklidnila.

Přijel/a jsem na letiště. Co teď?

Na mezinárodním letišti na Rhodu by měl v průběhu pondělí dorazit český tým, který bude Čechům asistovat s repatriací. Zároveň mají cestovní kanceláře své vlastní informační stánky, kde pomáhají zákazníkům s cestou domů. 

VIDEO: Požár na Rhodu spustil největší evakuační operaci v řeckých dějinách:

Video placeholde
Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů • Reuters

Ztratil jsem doklady. Dostanu se domů?

Ano. Doporučuje se kontaktovat český zastupitelský úřad, který může v tomto případě vydat náhradní cestovní doklad. Protože je však takovýchto případů několik desítek, situace se také může řešit s řeckou policií, která po domluvě s českou stranou bude Čechům vydávat potvrzení o ztrátě dokladů. S tím budou moci Češi vycestovat z Rhodu zpět domů, informuje iRozhlas.cz

Uvízl jsem na letišti, kontaktní linky jsou přehlcené – bude evakuační let?

Vypravení českého evakuačního letadla se v současnosti neplánuje, letadla na ostrově jsou k dispozici a postupně jsou na Rhodos vysílány repatriační lety pod gescí cestovních kanceláří – ty dosud evakuovaly na 450 lidí a ještě v pondělí poletí další. Na krizovou linku se doporučuje zkoušet volat opakovaně, kvůli mimořádné situaci je přehlcení linek do jisté míry nevyhnutelné.

Jsem v Česku, ale brzy mám jet na Rhodos. Co bude s mým zájezdem?

Cestovní kanceláře Fischer a Exim tours nabídnou bezplatnou změnu zájezdu těm, kteří mají letět na Rhodos ve středu nebo ve čtvrtek. V případě, že se jedná o cestu na zasažený jihovýchod ostrova, například společnost Blue Style umožňuje svým zákazníkům bezplatné storno. Pokud mají plánovaný odlet na Rhodos do konce července, mohou zdarma změnit termín nebo destinaci zájezdu. 

Mapa požárů (Řecko a Turecko):

Požáry v Řecku a po Evropě