Požáry se šíří Evropou. Hasiči bojují s plameny v Chorvatsku, Portugalsku, Francii i Řecku

Požáry v Chorvatsku

Požáry v Chorvatsku Zdroj: Profimedia.cz

Požáry na Rhodu
Požáry na italské Sicílii (25. 7. 2023)
Požáry na italské Sicílii (25. 7. 2023)
Požáry na italské Sicílii (25. 7. 2023)
Požáry na italské Sicílii (25. 7. 2023)
23
Fotogalerie

Stovky hasičů bojují s požáry v Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. Informuje o tom agentura Reuters. S plameny hasiči bojují také v Portugalsku. V obou zemích již byla nasazena i hasicí letadla. Situaci komplikuje silný vítr.

V Portugalsku požár v přírodním parku Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu, propukl v úterý kolem 17:00 (18:00 SELČ). S plameny bojuje přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů.

V nejméně jedné z vesnic se proti ohni snaží zasahovat i místní obyvatelé. „Bojíme se, že se to dostane až k domům,“ řekla 34letá Ines Figueiredová. „Snažíme se pomáhat, jak můžeme, kbelíky (s vodou)... ale moc to nepomáhá,“ míní.

Situaci v oblasti, odkud zatím nejsou hlášena žádná zranění, stejně jako v Chorvatsku komplikuje silný vítr. „Jižní vítr o síle hurikánu v Dubrovnickoneretvanské župě rozfoukal rozsáhlý požár na volném prostranství u obce Plat,“ uvedli chorvatští hasiči. Plat leží asi 15 minut jízdy autem jihovýchodně od Dubrovníku.

Proti požárům v regionu bojuje na 130 hasičů z různých částí Chorvatska. Kolem 65 hasičů se snaží zvládnout další požár v oblasti Splitu.

Požáry hlasí Řecko, Turecko i Alžírsko

Středomoří zasáhla intenzivní letní vlna veder, která způsobila na mnoha místech požáry.Turečtí hasiči bojují s lesním požárem nedaleko střediska Kemer v oblíbeném turistickém regionu Antalya v jižní části země. Situaci komplikují vedra, která sužují celou oblast, informovala agentura Reuters. Úřady podle agentury AP preventivně evakuovaly desítku domů a jednu nemocnici.

Souhrn posledních zpráv o požárech v Řecku

Oheň se v zalesněné oblasti rozšířil kvůli silnému větru a nízké vlhkosti, uvedl v prohlášení úřad guvernéra Antalye. Do hašení se zapojilo deset letadel, 22 vrtulníků a více než 200 vozidel. V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa.

V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry, které si zde v uplynulých dnech vyžádaly nejméně 34 mrtvých včetně deseti vojáků. Nejhorší situace panovala v alžírských vilájích Bidžája a Búíra. Do boje proti požárům bylo v celé severoafrické zemi nasazeno asi 8000 hasičů, evakuovat se muselo na 1500 lidí. V sousedním Tunisku v několika městech teplota dosáhla 49 stupňů Celsia.

Letiště v Palermu bylo zavřené kvůli požáru

Letiště v Palermu na Sicílii bylo v úterý na více než čtyři hodiny uzavřené kvůli nedalekým požárům. Celkem bylo zrušeno 17 odletů a 11 příletů. Nejvyšší výstraha před požáry platí na více než polovině území Sicílie. Živel si dosud na jihu Itálie vyžádal nejméně čtyři mrtvé. Nemocnice jsou přetížené kvůli požárům i vlně veder. Naopak sever země v noci na dnešek zasáhly silné bouře, uvedla italská tisková agentura ANSA.

Nejhůře zasažený požárem je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě ostrova. U střediska Bellolampo hořela v noci skládka a stoupal z ní jedovatý kouř. V několika částech Palerma byly zaznamenány výpadky proudu, evakuovat se muselo na 120 rodin.

Téměř sto hasičů se v úterý pokoušelo s pomocí vrtulníků zkrotit požár ve francouzských obcích Cagnes-sur-Mer a Villeneuve-Loubet nedaleko mezinárodního letiště v Nice. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na mluvčího místního hasičského sboru.

Na čeckém Rhodu hoří již osmým dnem a kvůli plamenům ostrov opustilo už tisíce turistů. Ministerstvo zahraničí turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. Na Rhodu jsou aktuálně nejpostiženějšími oblastmi Asklipeio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari a Lindos, uvedl úřad v pondělí večer na webu. Na ostrově byly postiženy také oblasti Kiotari, Pylonas, Lardos, Peukous a Charaki. V těch jsou požáry momentálně patrně na ústupu a teoreticky pod kontrolou, situace je ale velmi proměnlivá. Celý ostrov Rhodos je zařazen do řeckého nejvyššího, pátého stupně požárního rizika.