Požáry se šíří už i na Korfu. Tisíce lidí se musí evakuovat

Požár na Korfu (23.7.2023)

Požár na Korfu (23.7.2023) Zdroj: Reuters

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos; desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi tisícovky osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala agentura DPA. Řecko zažívá vlnu velmi teplého počasí, z Rhodu byly o víkendu převezeny do bezpečí desítky tisíc lidí.

V noci na dnešek si nový požár na ostrově Korfu v Jónském moři vynutil evakuaci asi tisíce místních obyvatel i turistů, uvedla podle DPA státní televize ERT.

Klienti CK Blue Style a Čedok na řeckém ostrově Korfu, kde také vypukl požár, jsou v pořádku. Jejich evakuace se zatím neplánuje, řekli zástupci CK. Vývoj v oblasti však sledují a podle potřeby rozhodnou o vyslání repatriačních letů. Mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská upozornila na to, že se situace na ostrově Korfu může každou minutou změnit.

V jednom hotelu se podle vrchního ředitele právní a konzulární sekce MZV Martina Smolka nacházelo 60 Čechů, kteří byli evakuováni z důvodu blízkosti požáru, nad ránem se ale do ubytovacího zařízení vrátili, uvedl. Na ostrově je 17 požárem zasažených míst, dodal.

Podle agentury AP se řečtí hasiči potýkají s celkem 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli. Podle serveru Ekathimerini je nejvážnější požár na druhém největším řeckém ostrově Evia. Evakuováni zde museli být obyvatelé čtyř vesnic v okolí města Karystos. Hoří také u přístavního města Aigio na poloostrově Peloponés.

Řecká záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné. Podle agentury APF se dokonce jedná už o 2,5 tisíce evakuovaných z Korfu. 

O víkendu zažil dramatickou situaci kvůli zuřícím lesním požárům ostrov Rhodos na jihovýchodě země, odkud bylo při dosud největší evakuační operaci v Řecku převezeno přes 20.000 lidí, včetně českých turistů.

Středomořská země se potýká s dlouhou vlnou veder. Neděle byla navíc nejteplejším dnem tohoto roku, uvedla AP. Na celkem 180 místech byly podle Ekathimerini zaznamenány teploty nad 40 stupňů Celsia. Nejvyšší hodnota, 46,4 stupňů, byla v tento den naměřena v přímořském městě Gytheio na Peloponésu.