Požár na Rhodosu vyvolal největší evakuaci v dějinách Řecka. Cestovní kanceláře ruší lety

Řecký ostrov Rhodos zasáhl obrovský lesní požár.

Řecký ostrov Rhodos zasáhl obrovský lesní požár. Zdroj: Reuters

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla tamní policie. Před plameny už muselo utéct přes 20 tisíc turistů a místních obyvatel. Mnozí z nich strávili noc na neděli ve školách, sportovních halách či v hotelech v části ostrova, kterou plameny neohrožují. Lokální politik Panagiotis Dimelis v rozhovoru s televizí Skai TV označil situaci za bezprecedentní. Situace se dotkla i stovek českých turistů. Tuzemské cestovní kanceláře ruší cesty do dané destinace. Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka kvůli evakuaci speciální tým. 

Požár vyhnal lidi z domovů a hotelů na jihovýchodě ostrova, kde se po několika dnech plameny přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Žádné oběti hlášeny nejsou, několik lidí bylo krátce hospitalizováno s dýchacími problémy. 

České cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours ruší cesty na Rhodos. Zákazníkům, kteří měli odletět v neděli ráno ráno, nabídly obě společnosti bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a dnes měli odletět, se podařilo dostat do Česka. Čedok nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. CK Alexandria v postižené oblasti žádné zákazníky nemá. Pozastavení letů na Rhodos v neděli oznámila německá společnost TUI, návštěvníky tam přetane přivážet také britská aerolinka Jet2.   

Na sociálních sítích si lidé stěžují na nedostatek informací v souvislosti s naplánovanými zájezdy na Rhodos. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na Rhodos na dovolenou a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd nebude zrušen. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk uvedl, že obvolávají klienty podle data odletu, další termíny tak budou řešit podle vývoje situace na ostrově. „Prosíme tedy ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby v tuto chvíli neblokovali linky na našem call centru,“ řekl Bezděk.

Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková řekla, že cestovní kancelář měla na ostrově asi 300 evakuovaných klientů, kteří jsou v náhradních hotelech nebo v evakuačních centrech. „Většina lidí však má rezervované pobyty v jiných částech ostrova, kde nejsou žádná omezení,“ uvedla.

Záběry z evakuace na Rhodosu:

Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českých turistům. Na Twitteru to po jednání se zástupci cestovních kanceláří uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „O situaci jsem informoval premiéra a ostatní členy vlády, v kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů,“ napsal ministr.

Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravené vyslat na řecký ostrov vládní letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů. „Jsme v kontaktu s českými občany, diplomaty i cestovními kancelářemi. Zástupci ministerstva zahraničních věcí pomáhají lidem přímo na místě. Jsme připraveni vyslat vládní letadlo a poskytnout pomoc při případné evakuaci našich občanů,“ prohlásil ministerský předseda.

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově 4000 až 5000 českých občanů. Velké části se ale evakuace netýká, jsou v místech, která ohněm ohrožená nejsou. Turisté, kteří pobývají na ostrově, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Vládu v neděli kvůli postupu při evakuaci turistů kritizovali zástupci opozice. „Může se nám to líbit nebo ne, ale politika je někdy o symbolech. A to, že tahle vláda pošle tisícům Čechů na hořícím ostrově Rhodos dva konzulární úředníky, a ne naše letadlo, které by je přivezlo domů a které jindy vláda velmi ochotně půjčuje, je symbol jako blázen,“ uvedl na Twitteru poslanec Radek Vondráček (ANO).

Řečtí hasiči se lidem omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala stanice BBC. Podle policie ovšem samotná evakuace probíhala hladce. „Všichni, především turisti, se řídili našimi pokyny,“ citovala z policejního prohlášení agentura AFP.

Podle agentury DPA mají za sebou lidé na Rhodosu „chaotickou noc“. Evakuace probíhala po vodě i po souši, přičemž zasaženým byly k dispozici školy, sportovní haly, trajekty či hotely v bezpečnějších částech ostrova. Řecká média přinášela snímky zástupů turistů s kufry čekajících na odvoz i desítek lidí spících na palubovce krytého basketbalového hřiště.

Požáry v Řecku: Mapa a co dělat, pokud jste v oblasti >>>

„Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička,“ líčila evakuaci jedna britská turistka. Když na místo dorazila loď, „procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem,“ dodala.

Lipavský v neděli ráno situaci na místě označil za komplikovanou a doplnil, že elektrické i mobilní sítě na Rhodosu mají výpadky. Britský turista řekl BBC, že byl z hotelu evakuován kolem druhé hodiny ráno, aniž by měl informace od letecké společnosti či hotelového personálu. Podle místostarosty ostrova Thanasise Virinise mezitím na místě přistály nové spoje s turisty.

Mluvčí řeckých hasičů Yannis Artopoios se v rozhovoru s BBC za chaos omluvil a zásah proti požáru označil za nejsložitější, jakému kdy útvar čelil. Plameny se na Rhodosu šíří od úterý a pohání je silný vítr. Na místo o víkendu dorazily posily ze Slovenska a Rumunska; slovenští hasiči na facebooku situaci popsali jako extrémně náročnou. Práci podle nich komplikovala i více než 40stupňová vedra a neutichající vítr. Čeští hasiči pošlou do Řecka dva důstojníky, kteří budou na místě pro případnou koordinaci další pomoci. 

Řecko zažívá v těchto dnech vlnu veder, která by svou délkou mohla vytvořit nový rekord. Hasiči v zemi během 24 hodin zaznamenali 46 nových požárů, píše AFP.

VIDEO: Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu?

Video placeholde
Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu? • Videohub