Pozice německých dluhopisů se otřásá, není o ně zájem

Německý parlament

Německý parlament

S nezájmem o své dluhopisy se už potýká samotné jádro eurozóny. Německu se dnes podařilo prodat jen necelé dvě třetiny nabízeného balíku dluhopisů, spolkové bondy přitom platí za jistou investici. Evropské akcie na německý neúspěch reagovaly propadem.

Německo dnes nabídlo desetileté dluhopisy za šest miliard eur s průměrným výnosem 1,98 procenta. Podařilo se mu ale udat cenné papíry jen za 3,664 miliardy eur. To je jeden z nejhorších výsledků od vstupu země do eurozóny. Berlín sice není s počtem prodaných dluhopisů spokojen, přesto to ale podle mluvčího agentury spravující spolkový dluh neznamená pro německý rozpočet žádný problém.

Podle některých analytiků je nezájem trhů odrazem stoupajících obav o německou ekonomiku. „Lidé hledající jistotu se větší míře obracejí ke švédským a norským dluhopisům namísto těch německých,“ řekl agentuře Reuters David Thebault ze společnosti Global Equities. Hlavní analytik banky Danske Jens Peter Sorensen ale tvrdí, že německé hospodářství je v pořádku. „Aukce odráží hlubokou nedůvěru v projekt eura,“ uvedl pro deník Wall Street Journal.

Ať už je příčina neúspěchu aukce jakákoli, evropské trhy reagovaly propadem. K němu přispěly i zprávy o tom, že Belgie nebude schopná zaplatit svůj podíl na záchranném plánu pro francouzsko-belgickou banku Dexia. Rozdíl mezi výnosem belgických a německých dluhopisů dnes navíc dosáhl v eurozóně dosud neviděné úrovně.

Kvůli tomu se dnes výrazně propadly akcie bank, které mají v Belgii silné zájmy. Belgická KBC ztratila 6,6 procenta, francouzská BNP Paribas, která drží belgické dluhopisy za 17 miliard eur, přišla o 0,8 procenta.

Ztrácely i dva významné evropské indexy, FTSEurofirst 300 a Euro STOXX 50, které odepsaly 0,2 procenta. Neúspěch německé aukce poškodil i euro, které se dostalo na 1,337 dolaru, nejhorší hodnotu od 7. října.

Belgie se v pondělí pokusí prodat další dluhopisy v blíže neurčené hodnotě se splatností od sedmi do 30 let. Ve stejný den také tamní vláda vydá zprávu o vývoji státního dluhu. K vlně aukcí se 1. prosince připojí Francie, která nabídne až patnáctileté dluhopisy za přibližně 4,5 miliardy eur.