Před šestatřiceti lety byl zavražděn John Lennon. Vrah stále sedí

John Lennon

John Lennon

John Lennon a jeho vrah Mark David Champman
John Lennon se na zdi objevil v mnoha vypodobněních
John Lennon s Yoko Ono v posteli amsterodamského hotelu při happeningu za mír.
John Lennon a Yoko Ono v posteli amsterodamského hotelu při happeningu za mír.
John Lennon si zahrál i ve filmu Jak jsem vyhrál válku
14
Fotogalerie

Osmého prosince 1980 se desítkám tisíc příznivců Beatles zhroutil svět. Toho dne mentálně vyšinutý Mark Chapman zastřelil pěti ranami z revolveru v New Yorku kytaristu, skladatele a společně s Paulem McCartneym hlavní motor legendárních Beatles Johna Lennona. Definitivně tak mimo jiné padla možnost, že by se nejslavnější a komerčně nejúspěšnější kapela všech dob dala znovu dohromady.

V pouhých čtyřiceti letech opustil svět John Lennon, geniální skladatel, kytarista, literát, herec a aktivista za světový mír. Zároveň byl jedním z nejvíce komerčně úspěšných hudebníků - v roce 2012 přesáhl prodej jeho sólových desek v USA 14 milionů a jako autor, spoluautor či zpěvák má na kontě 25 vítězných singlů amerického hudebního žebříčku. 

Lennon se narodil během bombardování anglického Liverpoolu nacistickými vojsky 9. října 1940. Jako šestnáctiletý gymnazista založil a vedl skifflovou skupinu The Quarrymen, v níž působil i Paul McCartney. Z ní vznikli v roce 1960 Beatles. A jejich hudba měnila svět. První album Please Please Me (1963) znamenalo začátek beatlemanie ve Velké Británii, o rok později dobyli "Brouci" na turné USA za nadšeného aplausu pištících fanynek.

První desku s Beatles vydal Lennon ve dvaadvaceti a o dva roky později už ho znal celý svět. Celkem nahrál 11 studiových alb a napsal dvě knížky absurdních povídek. Objevil se ve filmech Perný den (1964), Pomoc! (1965) a dalších, za hudbu k filmu Let It Be dostal v roce 1970 Oscara. Napsaly se o něm stohy knih a natočily spousty dokumentů.

Černý humor, neúcta k oficialitám, samozřejmé muzikantství a intelektuální opozičnictví. To vše bylo pro Lennona typické. Když se v roce 1971 přestěhoval do Spojených států, vyústila jeho kritika války ve Vietnamu v systematické pokusy vlády Richarda Nixona o jeho vyhoštění, zatímco některé jeho písně se staly hymnami protiválečného hnutí.

Smrt zastihla Lennona na vrcholu tvůrčích sil. Posledních pět let strávil na "mateřské" s ženou Yoko Ono a synem Seanem. Před svou smrtí ale napsal řadu písní, které vyšly jen měsíc přes úmrtím na oceňované desce Double Fantasy.

Lennon se svou tvorbou strefil přesně do nálady doby, a třeba jeho píseň All You Need Is Love (Vše, co potřebuješ, je láska) se zařadila mezi hymny 60. let.

Vrah Mark David Chapman dostal za vraždu, kterou podle svých slov spáchal ze snahy na sebe upoutat pozornost, doživotí s možností být propuštěn nejdříve za dvacet let. Ve vězení je ale dosud, neboť ani na devátý pokus letos v srpnu neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění.