Premiér Rajoy dostal další šanci sestavit španělskou vládu

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy při prvním povolebním vyjednávání s předsedou levicové strany Podemos Pablem Iglesiasem

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy při prvním povolebním vyjednávání s předsedou levicové strany Podemos Pablem Iglesiasem Zdroj: CTK

Španělský král Felipe VI. již podruhé během půl roku pověřil sestavením vlády premiéra Mariana Rajoye. Šéf lidovců, kteří v červnu vyhráli opakované parlamentní volby, narozdíl od prvního případu nabídku neodmítl. Podle španělských médií však bude mít těžkou pozici, neboť se mu mezi významnějšími stranami zatím nerýsují potenciální koaliční partneři.

„Zdvojnásobím vyjednávací úsilí,“ prohlásil po setkání s králem podle listu El País předseda Lidové strany (PP), který hodlá zahájit jednání s lídry dalších formací již v pátek. „Je ale třeba, aby spolupracovali i ostatní,“ dodal Rajoy, jehož osoba je zatím zásadním problémem zejména pro levicové strany.

Předseda druhé nejsilnější strany Pedro Sánchez dnes opět vyloučil, že by jeho socialisté Rajoye podpořili při hlasování o důvěře v parlamentu, ať již aktivně, či odchodem ze sálu. Podobně se vyjádřil i lídr protestní levicové formace Unidos Podemos Pablo Iglesias.

Rivera: Odejdeme z hlasování a snížíme kvórum

Pouze šéf liberálních Ciudadanos Albert Rivera připustil, že jeho lidé při druhém kole hlasování odejdou a sníží tím potřebné kvórum hlasů pro získání důvěry. Ani s touto pomocí však Rajoy, jehož lidovci mají v parlamentu 137 hlasů z 350, neuspěje, pokud jej nepodpoří některé menší strany.

Pokud podle předpokladů Rajoy nezíská důvěru v prvním kole, v němž by pro něho musela hlasovat absolutní většina poslanců, přijde na řadu kolo druhé. V něm bude stačit prostá většina přítomných zákonodárců. Jestliže se šéfovi lidovců ani Sánchezovi či jinému z politiků nepodaří získat důvěru parlamentu, nové volby by podle médií přišly na řadu 27. listopadu.

Volby by byly již třetími za necelý rok, což je ve Španělsku, dlouhá desetiletí zvyklém na stabilní střídající se vlády lidovců a socialistů, zcela nevídaná situace.