Přestane Ukrajina splácet dluhy? Porošenko podepsal zákon, co to umožňuje

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal zákon, který vládě umožňuje pozastavit splátky zahraničních dluhů. Zákon, jehož znění minulý týden schválil parlament, chce Kyjev využít k tlaku na soukromé zahraniční věřitele v rámci jednání o restrukturalizaci ukrajinského dluhu.

Úřad prezidenta sdělil, že zákon vstoupí v platnost, jakmile bude oficiálně zveřejněn. Jeho platnost je omezena 1. červencem příštího roku, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina, která zažívá ekonomickou a finanční krizi, se snaží s věřiteli dohodnout na podmínkách úlevy dluhové zátěže, rozhovory se ale tento měsíc zadrhly. Kyjev chce restrukturalizovat zahraniční dluh v objemu asi 23 miliard dolarů (576 miliard korun) a chce tím ušetřit přes 15 miliard dolarů.

Ruské varování

Ukrajina v rámci restrukturalizace dluhu požaduje nejen prodloužení splatnosti dluhopisů, ale i redukci jejich nominální hodnoty a snížení úroků. Držitelé ukrajinského dluhu ale počátkem minulého týdne návrh na snížení jistiny odmítli. Podle Kyjeva nový zákon umožní potrestat „bezohledné“ věřitele tím, že jim budou „v případě potřeby“ pozastaveny splátky dluhu.

Nový ukrajinský zákon okamžitě kritizovalo Rusko. Prezident Vladimir Putin uvedl, že nový ukrajinský zákon je v podstatě přípravou na vyhlášení ukrajinské platební neschopnosti, a ministr financí Anton Siluanov pohrozil, že pokud Kyjev nedodrží podmínky splácení svého dluhu, požene jej Rusko před mezinárodní soudy.

Rusko půjčilo Ukrajině ve formě eurobondu tři miliardy dolarů a v červnu má být tento dluhopis splacen. Rusko, které je od loňska kvůli své anexi Krymu s Ukrajinou a se Západem v konfliktu, se do jednání o restrukturalizaci dluhu odmítlo zapojit.