Prezident Venezuely hrozí konfiskací továren, které nevyrábějí

Opoziční protesty ve Venezuele. Žena drží transparent s nápisem Maduro už odejdi...jsi noční můra!

Opoziční protesty ve Venezuele. Žena drží transparent s nápisem Maduro už odejdi...jsi noční můra! Zdroj: ctk/AP

Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil konfiskací továren, které zastavily výrobu. Jejich majitele obvinil, že chtějí zemi ekonomicky srazit na kolena a slibuje, že je za to nechá zavřít. Na příští víkend pak avizoval vojenské cvičení. Učinil tak poté, co v pátek vyhlásil celonárodní stav ohrožení. Země podle něj čelí hrozbě ze strany USA i některých sil na domácí scéně, které chtějí svrhnout jeho socialistickou vládu. V zemi sílí občanské nepokoje.

Prezident v sobotním projevu uvedl, že je zapotřebí učinit veškeré kroky k obnovení výroby, která je podle něj ochromena buržoazií. Podnikatelé podle prezidenta výrobu schválně sabotují, některé podniky se podle něj snaží Venezuelu destabilizovat prohlubováním nedostatku zboží od potravin, přes léky až po toaletní papír. Majitelé továren se ale brání, že ve Venezuele není možné získat tvrdou měnu na nákup surovin, a proto nezbývá, než výrobu zastavit.

Maduro vyhlásil šedesátidenní stav ohrožení jen několik hodin poté, co americká rozvědka vyjádřila obavy z ekonomického a politického zhroucení Venezuely a předpověděla, že prezident nedokončí svůj mandát. Maduro v pátek opět prodloužil stav hospodářské nouze, který platí ve Venezuele již od poloviny ledna. Podle prezidenta má trvat po celý letošní rok i v roce příštím.

Maduro uvedl, že páteční vyhlášení stavu ohrožení mu umožní stabilizovat zemi a čelit všem domácím a zahraničním hrozbám. Ve Venezuele již od poloviny ledna platí stav hospodářské nouze.

Venezuelská opozice vyhlášení stavu ohrožení v sobotu odsoudila a slíbila, že bude usilovat o odstranění levicového vůdce Madura, za jehož vlády upadla země do hluboké ekonomické krize. Tu umocnil výrazný propad cen ropy, která je hlavním vývozním artiklem Venezuely.

„Opatření ukazuje, že Maduro panikaří. Snaha o prosazení referenda o odvolání prezidenta získává podporu unavených a frustrovaných Venezuelanů,“ uvedli opoziční vůdci před stovkami účastníků protivládní demonstrace v metropoli Caracasu. Protesty sílí a podle průzkumů veřejného mínění si téměř 70 procent Venezuelanů přeje, aby Maduro odstoupil ještě letos.

Prezident ale již prohlásil, že je odhodlán vydržet ve funkci až do konce svého volebního období, a opoziční politiky označil za štváče, kteří chtějí napodobit odvolání jeho levicové kolegyně Dilmy Rousseffové v Brazílii.

Odpůrci režimu podle Madura podněcují násilí, aby ospravedlnili zahraniční invazi. Prezident řekl, že právě z toho důvodu nařídil vojenské cvičení, které se má uskutečnit příští víkend.