Prezidentské volby na severu Kypru vyhrál zastánce sjednocení

Kypr

Kypr Zdroj: E15

V druhém kole prezidentských voleb v Severokyperské turecké republice zvítězil podle předběžných oficiálních výsledků umírněný levicově orientovaný kandidát Mustafa Akinci. Ten hodlá usilovat o znovusjednocení ostrova, který je rozdělen na republiky místních etnických Turků a Řeků. Severokyperskou tureckou republiku uznává pouze Turecko.

Sedmašedesátiletý bývalý starosta turecké části Nikósie v rozhodujícím hlasování porazil dosavadní hlavu státu Dervişe Eroglua, který je jednoznačným zastáncem samostatného severokyperského státu. Vítěz voleb, který se funkce ujme příští měsíc, získal 60,4 procenta hlasů při volební účasti přes 64 procent.

Akinci těžil i z podpory bývalé premiérky a nynější předsedkyně parlamentu Sibel Siberové, která v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí.

Nový prezident má kyperské Turky zastupovat v jednáních o případném znovusjednocení Kypru. Rozhovory, které byly přerušeny loni v říjnu, by měly být obnoveny příští měsíc.

Kypr je rozdělen od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků. Ti chtěli připojit Kypr k Řecku.

Jižní část ostrova je nyní členským státem EU, zatímco severní samozvanou republiku uznává jen Turecko. OSN usiluje o znovusjednocení ostrova. Rozhovory mezi kyperskými představiteli a zástupci kyperských Turků dosud ale nevedly k žádnému konkrétnímu výsledku.